SIP vid arbetsrehabilitering
En SIP kan samordna insatser som en person får vid rehabilitering. Syftet är att göra det lättare att komma tillbaka till arbete eller att komma in på arbetsmarknaden samt öka den egna försörjningsförmågan. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är viktiga aktörer i detta arbete.
Exempel på hur SIP kan användas vid arbetsrehabilitering
Samordningsförbundet i Jämtlands län
Ett långsiktigt utvecklingsarbete pågår sedan ett par år mellan parter som samplanerar runt den enskilde individens arbetsinriktade rehabilitering.
Samplaneringen rör utvidgad SIP som fokuseras mot arbetsinriktad rehabilitering. Förbundet anordnar bland annat dialog- och lärandeforum samt utbildning för att stärka den lokala struktur som finns inom varje kommun.
Denna struktur består av:
- En samordnare/koordinator som i sin roll är ”spindeln i nätet”.
- Ett fast samverkansteam som utgörs av medarbetare från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, individ- och familjeomsorg, kommunens arbetsmarknadsenhet, primärvård och i vissa kommuner även psykiatri.
- En styrgrupp bestående av chefer från verksamheterna Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, individ- och familjeomsorg, kommunens arbetsmarknadsenhet samt primärvård.
Arbetet kring samordnad arbetslivsrehabilitering preciseras i lokala överenskommelser inom respektive kommun.
Vid frågor om arbetet kontakta Anna Hildebrand, anna.hildebrand@samjamt.se, verksamhetsutvecklare på Samordningsförbundet Jämtlands län.
🔗 Webbplatsen för Samordningsförbundet i Jämtlands län (samjamt.se)
SAMSIP i Värmland
I Värmland finns samordningsförbundet Samspelet som består av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Värmland och kommunerna Karlstad, Hammarö, Grums och Kristinehamn. Förbundet arbetar med SAMSIP som är Samspelets samordnade individuella plan. Alla aktörer i förbundet kan sammankalla till en SAMSIP-planering.
🔗 Webbplatsen för samordningsförbundet Samspelet (samspelet.se)
KAOSAM i Lund
KAOSAM var ett projekt för samverkan mellan socialförvaltningen, primärvården, psykiatrin, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och vände sig till individer som hade helt eller kompletterande försörjningsstöd i Lund. Målet var att fler personer med ohälsa och sjukdom skulle få stöd, behandling och utredning från rätt instans, för att kunna komma närmare arbetsmarknaden och öka möjligheterna att bli självförsörjande. Efter projektets slut permanentades den tjänst som dåvarande projektledaren hade med stöd av Finsammedel.