Inspirerande insatser
Med hjälp av stimulansmedel för psykisk hälsa genomförs många bra insatser runt om i länet. På den här sidan samlar vi inspirerande exempel på vad länets kommuner, Region Stockholm eller andra verksamheter arbetar med just nu.
Metoder, material och arbetssätt
Bolotsar – en trygghet för såväl invånare som medarbetare
Genom så kallade bolotsar har närmare relationer och effektivare stöd till personer som bor i Vallentunas träningslägenheter skapats.
Handbok ska förbättra bemötandet av HBTQ-personer
Både den fysiska och psykiska ohälsan är större bland HBTQ-personer än i övriga befolkningen. Samtidigt visar forskning att de som mår dåligt känner lågt förtroende för samhällsinsatserna som finns för att hjälpa dem. En väg till förbättring går via bemötandet.
Goda exempel på stödinsatser – för barn, unga och föräldrar i coronatider
I krisens spår ökar våld, missbruk och otrygghet i vissa hem. Många barn mår dåligt och känner sig oroliga och ensamma. Runt om i länet har därför stödinsatser satts in som ger hjälp och vägledning till en tryggare vardag.
Mötesplatsen som lyckats aktivera ungdomarna
Det kan se relativt anonymt ut, undangömt i ett industriområde. Men låt inte det lura dig – det är insidan som räknas. När du öppnar dörren går det inte att missa värmen och engagemanget som genomsyrar Mötesplats 25 i Haninge.
Samverkan
Barn- och elevhälsan i nära samverkan med förskolan – Sigtuna kommun
God psykisk hälsa leder till ökat välbefinnande och bättre förutsättningar till lärande.Därför är det viktigt att förskolebarn som inte mår bra psykisk får tidig hjälp. I Sigtuna kommun samverkar barn- och elevhälsan med förskolorna, trots att det inte är ett krav enligt skollagen.
Helhetssyn leder till bättre stöd på Ekerö
Genom ett projekt kring samordnat stöd för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har Ekerö kommun lyckats vända en svaghet till en styrka.
I Huddinge ska ingen falla mellan stolarna
Den uppsökande verksamheten på Biståndskansliet i Huddinge kommun når ut till vuxna med psykisk ohälsa som själva inte tar kontakt med samhällets stödfunktioner.
I samverkan för tidigt stöd till barnfamiljer – Hamnen
På den öppna mottagningen Hamnen i Gustavsberg får barn och ungdomar mellan 0–18 år och deras föräldrar stöd vid psykisk ohälsa. Verksamheten är kostnadsfri och drivs i samarbete med Värmdö kommun och Region Stockholm. Under de elva år som Hamnen funnits har verksamheten vuxit och antalet nybesök har mer än fördubblats.
Samarbeten med förskolebarn i fokus – SAGA-teamen
Tidigt stöd till barn med psykosocial ohälsa ökar chansen till en positiv utveckling. Genom SAGA-teamen har förskolorna i Sollentuna fått verktyg att tidigt upptäcka och ge stöd till barn som mår dåligt. Verksamheten bygger på samverkan mellan olika professioner och huvudmän.
Samverkan skapar tillgängligt lärande i Täby
Med nära samverkan över verksamhetsgränser och lyhördhet inför skolledares behov arbetar Täby målmedvetet för att främja skolnärvaron i kommunen.
SIP-samordnare utvecklar både organisation och individ
Sedan 2010 har personer i behov av insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård enligt lag rätt till en samordnad individuell plan (SIP). Men prioriteringsproblem, oklara förväntningar och skilda kulturer mellan huvudmän gör att samverkan ibland är svårt. Det bestämde sig Stockholm stad för att ändra på genom SIP-samordnare.
Skolsociala team kan minska risken för utanförskap – Stockholms stad
Hög frånvaro i skolan kan leda till utanförskap, kriminalitet och missbruk. För att hjälpa elever med hög frånvaro finns i dag sju skolsociala team i Stockholms ytterstadsområden. Teamen stöttar eleverna med individuella insatser för att kunna bryta den negativa spiralen och nå gymnasiebehörighet.
Street Pep fick fler unga att röra på sig under sommaren
Inför årets sommarlov var oron stor för att fler barn och unga än vanligt skulle tvingas vara hemma. Coronapandemin ledde till att ungdomar inte fick sitt efterlängtade sommarjobb och att fler föräldrar hade blivit uppsagda eller permitterade, inte minst i länets socioekonomiskt svaga områden. I syfte att främja fysisk aktivitet och psykisk hälsa och att motverka social oro beslutade Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län att ge Street Pep i uppdrag att besöka ytterligare sex platser.
Kunskap och kompetens
I gränslandet mellan kommun och landsting
I maj 2018 höll Transkulturellt Centrum i Stockholms län ett seminarium om ansvarsförvirringen som råder kring psykisk ohälsa bland nyanlända.
Kollektiv kompetenshöjning i Tyresö
Elevhälsoteam, habilitering, socialtjänst, skolledare och politiker – alla i samma rum. Kollektiv kompetens och förståelse för varandras expertis ska få Tyresös elever att stanna i skolan.
Kompetenshöjande dagar för nära tusen medarbetare inom skolan
För fjärde året i rad anordnades NPF-skoldagarna i Aula Medica vid Karolinska i Solna. Under de två dagarna fick pedagoger, skolledare och personal inom elevhälsan ta del av verktyg och tankesätt för att bättre förstå elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
Kunskap och inspiration under NPF-skoldagarna
I oktober 2018 arrangerade Karolinska Institutet NPF-skoldagarna. Som en del av kompetenssatsningen inom Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län kunde cirka 500 personer inom skolan, socialtjänsten, habilitering och BUP vara på plats för att ta del av den senaste forskningen och arbetssätten kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Studiecirkeln med fokus på hälsa för personer med psykisk ohälsa
I Stockholms län testas just nu studiecirkeln Hälsospåret; ett pilotprojekt som stöttar personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga, att reflektera över vad man själv kan göra för att må bättre.
Ledning och styrning
Brukarrevision lägger grunden för förbättringsarbete
Många individer vill ta steget från stödboende till en egen försöks- eller träningslägenhet. I Stockholms län har en brukarrevision kartlagt framgångsfaktorerna till att flytten blir lyckad.
Gediget grundarbete bäddar för framgång
I Lidingö stad har man gjort sin satsning på psykisk hälsa från grunden, från kartläggning till konkreta projektplaner. Med kontinuerlig delaktighet från verksamheten finns nu möjlighet att skapa goda resultat.
Stockholms stads satsning på SIP-samordnare stärkte samordningen av insatser för barn och unga
Under 2017 startade Stockholm stad sin satsning på SIP-samordnare, en ny roll som skulle stärka arbetet med att erbjuda barn och unga en samordnad individuell plan (SIP). Nu, runt tre år senare, har satsningen utvärderats – med goda resultat.
Närliggande utvecklingsarbete
Bred uppslutning för att kartlägga nyckelprocesser för god psykisk hälsa
Psykisk hälsa är en bred och mångfacetterad samhällsutmaning som påverkas av flera faktorer och situationer i människors liv. Det var utgångspunkten i de inledande workshoparna för utvecklingen av en ny strategi för att förbättra förebyggande och främjande av psykisk (o)hälsa i Stockholms län.
Dialogmöte om städers och regioners utveckling av tvärsektoriella strategier för psykisk hälsa och välbefinnande
Drygt 40 internationella ledare från cirka 15 städer och regioner samlades i Stockholm under två dagar i slutet på maj för att diskutera utvecklingen av hållbara tvärsektoriella strategier för psykisk hälsa och välbefinnande.
Förslag till Regionalt Resurscentrum tar form
Projektet Regionalt Resurscentrum Psykisk Hälsa Stockholm-Gotland ska forma ett förslag på hur en samverkande organisation mellan kommunerna och regionerna bör se ut kring psykisk hälsa. I april hölls en workshop med representanter från förskola, skola och elevhälsan, för att fokusera på just deras verksamheters arbete med hälsofrämjande och förebyggande insatser kring psykisk hälsa och om de ser ett behov av ett regionalt stöd.
