Rätt att veta! Om unga och sexuell utsatthet

Datum: 25 oktober 2024, kl 08:30 - 12:00
Organisatör: MUCF i samverkan med UMO
Pris: Kostnadsfritt
Plats: Digitalt
Målgrupp: Alla som i sitt yrke är engagerade i hur unga kan påverkas psykiskt av sexuell utsatthet.
Anmälan

Alla unga har rätt att skyddas från sexuellt våld, utnyttjande och kränkningar. Ändå händer det, både i ungas fysiska vardag och i deras digitala miljöer.

Seminariet ger dig som yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om vad sexuellt våld och utsatthet är, samt vilka unga som löper högre risk än andra att utsättas. Du får konkreta tips och verktyg för hur du kan stötta och prata om sexuell utsatthet och inspiration för hur du tillsammans med andra kan göra skillnad.

Program

08.30 Välkommen och introduktion.

08.50 Att gå vidare efter sexuellt våld och utsatthet
Vad är sexuellt våld och utsatthet? Sexualitet är något vi alla har på ett eller flera sätt, från asexualitet till hypersexualitet. Hur påverkar det oss när det är över? Och går det över? Hur kan vi hjälpa unga som blivit utsatta utifrån deras förutsättningar? Föreläsningen berör hur olika samhällsfaktorer påverkar konsekvenserna av utsatthet. Du får också redskap för hur du på ett bra sätt kan stötta en som blivit utsatt och även dig själv i detta livsviktiga arbete.  Medverkande: Kalle Norwald, socionom, legitimerad psykoterapeut och auktoriserad sexolog.

9.25 Paus

09.40 Ungas sexuella brottsutsatthet på nätet.
Internet är en självklar del av livet för unga och i de allra flesta fall handlar det om positiva erfarenheter och upplevelser. Men det finns en ökad risk att utsättas sexuellt. ECPAT:s undersökningar bland barn och unga visar att den sexuella brottsutsattheten på nätet är hög, men också att de vill att vuxna runt dem engagerar sig och pratar med dem om risker och möjligheter online. Aktuell information om ungas sexuella brottsutsatthet på internet och konkreta råd om hur du tar samtalet samt verktyg för att agera om något har hänt. Medverkande: Maria Thell, utredare, ECPAT.

10.10 Samtala med barn om sexuellt våld
Hur kan vi föra samtal med barn och unga om vad sexuellt våld är, hur sexuella relationer ser ut både fysiskt och på internet? Hur kan vi på ett avslappnat och tydligt sätt skapa en samtyckeskultur där barn och unga inte begår sexualbrott? I föreläsningen berörs även gruppen barn och unga med neuropsykiatriska och intellektuella funktionsnedsättningar. Medverkande: Kajsa Rietz, generalsekreterare, Novahuset.

10.40 Paus

10.50 SEXIT – en metod för att identifiera unga som är sexuellt risktagande eller utsatta för våld
Ta del av inspiration från ett utvecklings- och implementeringsarbetet av SEXIT i Jämtlands län, där du möter både unga och yrkesverksamma som berättar om varför SEXIT behövs och vilken nytta metoden kan göra.

11.00 Möten och samtal
Konkreta tips på hur du kan möta och samtala med unga som är utsatta eller utnyttjas sexuellt. Medverkande: Kalle Nordwall, Kajsa Rietz och Maria Thell.

11.15 Vilken information finns till unga?
Kort film om innehåll på UMO.se.

11.20 Projekt Survive i Jönköpings län
Ta del av erfarenheter och lärdomar från att samskapa hjälp, stöd och vård vid sexuellt våld. Medverkande: Charlotte Jerkelund, folkhälsoutvecklare Region Jönköpings län och Helena Kilander, universitetslektor och barnmorska, Jönköping University.

11.40 Avslutning

11.45 Tack för idag!

Programmet kan komma att justeras. Moderator: Madeleine Söderberg, utvecklingsledare, MUCF