Nära omhändertagande av psykisk ohälsa med primärvården som nav – Region Uppsala

Arbete för en gemensam vårdprocess i Region Uppsala

Omställningen till nära vård syftar till att göra vården mer modern, jämlik, tillgänglig och effektiv, med patientens individuella behov i centrum. Stegvis vård, som är det begrepp som ofta används när det gäller psykisk ohälsa i primärvård, anpassas efter individens behov och inkluderar egenvård, råd, stöd eller behandling, samt samordnade insatser vid behov.

SKR besökte under 2025 Region Uppsala som under flera år arbetat med att ta fram en gemensam modell för stegvis vård som nu är på väg att implementeras. En erfarenhet från Uppsala är att omhändertagandet kan förbättras avsevärt genom en gemensam vårdprocess. Här är några viktiga aspekter:

  1. Effektivitet genom gemensam vårdprocess: En gemensam vårdprocess ökar effektiviteten i vården på flera sätt. Genom att använda en beprövad metod slipper varje enhet uppfinna hjulet på nytt. Det ökar också förutsättningarna för lättillgängligt stödmaterial för att medarbetare med olika roller kan samarbeta mer effektivt.
  2. Kontinuerliga förbättringar: En vårdprocess eller modell ger bättre möjligheter till ytterligare förbättringar. När vårdprocessen är på plats blir det enklare att göra justeringar för att nå önskade resultat – ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Man fortsätter att förbättra vården mot de värden man vill förstärka.
  3. Kvalitetsarbete och kvalitetsindikatorer: Kvalitetsarbete blir mest effektivt när det vägleds av kvalitetsindikatorer. Dessa indikatorer skapar ett värde i sig och bidrar inte bara till vårdkvalitet och patientsäkerhet, utan också till effektivitet.
  4. Snabb spridning av etablerad kunskap: En vårdmodell innebär att ny kunskap och riktlinjer kan spridas snabbare till alla delar av vården. Detta gör det möjligt att implementera kunskapsstyrning, till exempel nationella vård- och insatsprogram respektive vårdförlopp, på ett enklare och mer systematiskt sätt i hela regionen.
  5. Introduktion av ny personal: En vårdmodell gör det enklare att introducera nyutbildad eller nyanställd personal. De kan snabbare komma in i sitt arbete och ägna sin kraft och uppmärksamhet åt patienterna.
  6. Balans mellan effektivitet och kvalitet: En vårdmodell gör det möjligt att arbeta både med effektivitet och kvalitet.

Region Uppsala har i flera år arbetat systematiskt med införande av vårdprocesser med löpande test och utvärdering av olika delar av processen. I arbetet har man sett faktorer som inte enbart handlar om innehållet i vården men ändå får stor påverkan, såsom journalsystem som stödjer den nya processen och underlättar administration och uppföljning och frågan om ersättningssystem. I arbetet har Region Uppsala valt att söka samarbeten med andra regioner som är på samma resa, och tillsammans med Region Dalarna och Region Skåne tog man initiativ till en mötesplats för att utbyta erfarenheter och skapa ömsesidigt lärande. Denna arena drivs i dag av SKR, Mötesplats nära vård psykisk hälsa. Om ni är intresserade av att delta, kontakta uppdragpsykiskhalsa@skr.se.

🔗 Webbplatsen Stegvis vård psykisk hälsa (regionuppsala.se)

Hjälpte informationen på sidan dig?