Suicidprevention

Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem som förutom förlust av människoliv kan leda till både stort psykiskt lidande och försämrad hälsa hos anhöriga och närstående och andra berörda. Att förebygga suicid är ett ansvar för hela samhället. Därför behövs tydliga och gemensamma strategier. 

Det är viktigt att det finns en bred samverkan mellan berörda aktörer i samhället för ett verksamt suicidpreventivt arbete. I många län finns gemensamma handlingsplaner eller strategier för det suicidpreventiva arbetet. Verksamheter som behöver vara delaktiga är till exempel skola, socialtjänst, samhällsbyggnad och räddningstjänst inom kommunerna, samt verksamheter inom regionen såsom psykiatri, övrig hälso- och sjukvård och kollektivtrafik. Samverkan behöver även finnas lokalt med aktörer såsom Polisen, Trafikverket och Länsstyrelserna samt med civilsamhället. SKR stöder arbetet bland annat genom att stödja lokala samarbeten mellan kommuner och regioner.

Många kommuner arbetar aktivt med suicidprevention och fler kommuner anger att de har en handlingsplan för suicidprevention. Handlingsplanerna kan vara ett bra verktyg för arbetet framåt och allt fler arbetar aktivt med suicidpreventiva aktiviteter utifrån dessa.

Arenor för samverkan kring suicidprevention

Nationell samordning

Folkhälsomyndigheten har ett nationellt samordningsansvar för suicidprevention och har bland annat nätverk för regionala suicidpreventiva samordnare, myndigheter och civilsamhällesorganisationer.

Digitalt forum för suicidprevention i kommuner

SKR bjuder in alla kommuner att delta i ett gemensamt forum för arbetet med suicidprevention. Två gånger per termin anordnas digitala träffar med specifikt tema och olika föreläsare bjuds in för att presentera relevant kunskap inom området. Forumet har även en gemensam digital mötesplats i Teams.

Många kommuner arbetar aktivt med suicidprevention. Ett tecken på det är att antalet kommuner som angett att de har en handlingsplan för suicidprevention ökar. Handlingsplanerna kan vara ett bra verktyg för arbetet framåt och alltfler arbetar aktivt med suicidpreventiva aktiviteter utifrån dessa.

Vill du delta i forumet? Kontakta maria.svernehem@skr.se om du vill ha en inbjudan till de digitala träffarna.

Relaterat material

Hjälpte informationen på sidan dig?