Exempel som rör regioner
Regioner ställer nu om för att kunna främja, förebygga och ge stödinsatser för psykisk hälsa i kristider. Det finns många exempel på arbetssätt och lösningar runt om i landet. Listan växer hela tiden – låt oss hjälpas åt att samla in och sprida dessa och lära av varandra.

Insamlingen av exempel sker inom ramen för den Öppna samordningen för psykisk hälsa i kristid. Resultatet sammanställs och publiceras dels på skr.se, dels på den här webbplatsen. Se även länkar till respektive exempel här nedanför.
Regionerna samordnar också genom SKR:s nätverk för styrning och ledning av psykiatrin som under covid-19 har veckovisa digitala avstämningar med syfte att dela erfarenheter, riktlinjer, rutiner, utmaningar, lösningar m.m. i samband med pågående kris. Det är också ett tillfälle för SKR att fånga upp frågor som behöver samordnas på nationell nivå. Kontaktperson för nätverket är Mikael Malm mikael.malm@skr.se.
Vill du bidra till listan med ett exempel? Mejla kraftsamlingpsykiskhalsa@skr.se.
Första linjen/primärvård för psykisk hälsa
Krisstöd för invånare via primärvården
Region Stockholm har utökat kapaciteten inom primärvården för att kunna erbjuda krisstödssamtal till invånare. Patienter som är oroliga för sig själva eller närstående, eller är närstående till någon som är sjuk eller har avlidit kan kontakta sin vårdcentral för att få krisstöd. Stödet kan erbjudas antingen som ett fysiskt besök (om vårdgivaren bedömer att det är säkert och/eller nödvändigt), via telefon, chatt eller videosamtal.
Krisstöd för invånare via primärvården
Psykologens tips till dig som pluggar hemma
BUP i Region Stockholm har intervjuat psykologen Henrik Höök om råd och tips till de gymnasieungdomar som just nu pluggar hemma. Henrik ger tips på studietekniker och råd kring vad man kan göra för att må bra trots brist på vanliga rutiner.
Psykologens tips till dig som pluggar hemma
Telefonlinje om corona för personer med migrationsbakgrund
Region Stockholm har öppnat en särskild informationslinje med information om covid-19 på olika språk, ett komplement till 1177 Vårdguiden. Hjälplinjen inkluderar språken arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja och ryska.
Telefonlinje om corona för personer med migrationsbakgrund
Ungdomsmottagning online
Västra Götalandsregionen har öppnat ungdomsmottagning online för personer upp till 25 år och erbjuder besök online för rådgivning kring exempelvis stress, nedstämdhet, oro, relationer eller något annat man undrar över. Besök online bokas genom att ladda ner appen Ungdomsmottagning online och därefter boka en tid i kalenderbokningen.
Digital behandling för spel-, alkohol- och cannabismissbruk
Beroendecentrum Region Stockholm eStöd erbjuder nu digital behandling gällande spel-, alkohol- och cannabismissbruk. Programmet pågår under tolv veckor, sker via internet, och är tillgänglig för hela landet. Behandlingarna är baserade på på kognitiv beteendeterapi (KBT) och under behandlingsperioden sker regelbunden skriftlig kontakt med en behandlare för återkoppling och svar på frågor.
Mer information om behandling via nätet
Alkoholprogrammet
Cannabisprogrammet
Spelprogrammet
Telefonlinje med hälsokommunikatörer på arabiska, somaliska, dari och tigrinja
Region Östergötland har öppnar en telefonlinje dit man kan ringa vid oro och allmänna frågor om coronaviruset covid-19 på arabiska, somaliska, dari och tigrinja. Syftet är att ge ökat stöd åt icke svensktalande personer med hälsokommunikatörer från Flyktingmedicinskt centrum. Telefonlinjen fungerar inte som sjukvårdsupplysning. Det här är en tjänst som ger svar på frågor av allmän karaktär. Linjen är öppen helgfri vardag mellan klockan 13.00 och 15.00.
Telefonlinje med hälsokommunikatörer på arabiska, somaliska, dari och tigrinja
Uppsökande telefonstöd från primärvården till patienter med underliggande sjukdomar
Primärvården i Region Östergötland lägger fokus på att ringa upp patienter över 70 år med underliggande sjukdomar för att se hur de mår och vilka medicinska insatser som behövs. Även om riskpatienter uppmanas att hålla sig hemma är det viktigt att vända sig till vårdcentralen vid behov av vård.
Uppsökande telefonstöd från primärvården till patienter med underliggande sjukdomar
Affischer kring våld i nära relationer med anledning av covid-19
På grund av Corona är det många som uppmuntras att hålla sig hemma mer. Det finns då risk för ökat våld i nära relationer. VKV, Västra Götalandsregionens kompetensteam om våld i nära relationer har samlat affischer att ha i väntrum eller sprida via sociala medier för att uppmärksamma detta. Material och innehåll i affischerna kommer från Huskurage, som är en förening som verkar för att alla ska leva i ett hem fritt från rädsla och våld. Dessa affischer går att ladda ner kostnadsfritt och skriva ut. Affischerna finns på åtta olika språk: svenska, engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, BKS (bosniska/kroatiska/serbiska) och tigrinja.
Affischer kring våld i nära relationer med anledning av covid-19
Gruppsamtal per telefon för oroliga och ensamma äldre
Hjärnkolls seniorambassadörer håller fr o m v.16 gruppsamtal för oroliga och ensamma äldre över telefon eller digitalt. Tre till fem personer i varje grupp, som träffas på given dag och tid, en timme/vecka under fyra veckor. Manual och utvärdering är framtaget.
De vänder sig till dig som är yrkesperson och möter äldres behov i ditt arbete: ta kontakt med dem när du vet 3-5 äldre som skulle ha glädje av dessa samtal.
Riksförbundet Hjärnkoll verkar för att öka kunskap samt minska stigma kring psykisk ohälsa. Navet i verksamheten är ambassadörer som föreläser utifrån egen erfarenhet. Seniorambassadörerna är också utbildade till samtalsgruppledare för “Vi pratar om livet – samtalsgrupp för äldre”. De har nu också deltagit i en workshop inför att hälla dessa gruppsamtal.
Gruppsamtal per telefon för oroliga och ensamma äldre
Film om svåra samtal i livets slutskede
Region Jämtland-Härjedalen har tagit fram en kort film om samtal om vård i livets slutskede kopplat till covid-19. Filmen är framtagen av den palliativa vården och kan användas av profession och för samtal med patienter och närstående. Filmen ger konkreta tips kring hur man kan prata om de här frågorna med en person som riskerar att bli allvarligt sjuk covid-19.
Film om svåra samtal i livets slutskede
Kort film om att ”våga fråga” om mående och självmordstankar med fysisk distans
Region Kalmar har tagit fram en kort film på temat ”våga fråga – med fysisk distans men social närhet”. Filmen är ett stöd kring hur man i det rådande läget kan fånga upp när någon inte mår bra och hur man kan agera vid psykisk ohälsa och om tankar om självmord skulle komma på tal.
Film: ”Våga fråga” om mående och självmordstandkar med fysisk distans men social närhet
Kort film om att ”våga fråga” personer i ekonomisk kris om mående
Region Kalmar har tagit fram en kort film på temat ”våga fråga – hur mår du?” som riktar sig till att prata med personer där arbetssituation eller ekonomi är påverkat av läget. Filmen beskriver konsekvenser på psykisk hälsa i nuläget och hur man kan fånga upp när någon inte mår bra.
Film: ”Våga fråga” personer i ekonomisk kris om mående
Filmad föreläsningsserie om bråk och konflikter i familjen
På BUP Skånes hemsida finns en filmad föreläsningsserie om bråk och konflikter i familjen samt hur man som förälder kan göra skillnad. I dessa föreläsningar behandlar psykolog Tomas Tedgård bland annat samarbetsbaserad problemlösning och lågaffektivt bemötande som metoder för att hantera konflikter.
Inom kort kommer även föreläsningar kring stress och sömn.
Filmad föreläsningsserie om bråk och konflikter i familjen
Filmad föreläsningsserie om oro hos barn – för dig som är förälder, vårdnadshavare eller annan närstående
BUP Skåne har på sin hemsida en filmad föreläsningsserie om oro hos barn som riktar sig mot föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående till barn i främst åldern 6 år till tidiga tonår. I serien i två delar behandlar Anna Hall Sillén, psykolog, och Fianne Petersen, kurator, ämnet oro hos barn.
Föreläsningsserie om oro hos barn
Filmad föreläsning om sömnsvårigheter hos barn
BUP Skåne har på sin hemsida en filmad föreläsning om sömnsvårigheter hos barn och unga, som framförallt riktar sig till föräldrar till barn från sex år till tidiga tonår. I föreläsningen ges bland annat information om hur mycket barn behöver sova och tips på hur du kan hjälpa ditt barn att sova bättre.
Föreläsning om sömnsvårigheter hos barn
Råd och tips för unga med oro
På BUP Skånes hemsida finns råd, tips och länkar till den som är ung och känner oro eller mår dåligt på annat sätt. Där finns även råd kring vad man gör om någon annan mår dåligt.
Digitala arbetssätt för skattningar och frågeformulär genom Blå Appen
Blå Appen används i Region Skåne och är ett digitalt verktyg för skattningsskalor och frågeformulär till patienter. Verktyget används idag inom samtliga vårdnivåer i psykiatrin: primärvård, specialistvård, mellanvård och heldygnsvård. Blå Appen används även vid samtliga vårdprocesser, det vill säga bedömning, utredning, behandling och utvärdering. Verktyget kan användas med samma grundfunktioner vid samtliga Region Skånes förvaltningar och somatisk vård. Vilka skattningsskalor och frågeformulär som Blå Appen ska innehålla kan anpassas efter varje verksamhet.
Hälsoguide för riskgrupper i allmänhet och 70+ i synnerhet – utskick sker till alla hushåll i regionen
Region Norrbotten har tillsammans med Länsstyrelsen och Svenska kyrkan tagit fram en hälsoguide för riskgrupper under covid-19 pandemin. Hälsoguiden skickas ut till alla hushåll i pappersformat och innehåller Folkhälsomyndighetens sjukdomsförebyggande rekommendationer samt hälsofrämjande information för att bemöta konsekvenserna av den isolerade vardag som många nu upplever. Den hälsofrämjande informationen hänvisar huvudsakligen till olika stödlinjer, utifrån olika behov, öppettider och språk.
BVC/MVC för psykisk hälsa
Digitala amningskurser
Med anledning av covid-19 ställs många kurser för blivande och nyblivna föräldrar in. Den ideella organisationen Amningshjälpen har delvis ställt om sin verksamhet och erbjuder nu amningsrådgivning och kurser i digitalt format.
Psykiatrisk öppenvård
Digital rådgivning för en fungerande vardag för personer med funktionsnedsättning
Habilitering & Hälsa i Region Stockholm har en tillfällig rådgivning för dem som behöver stöd i vardagen med anledning av coronaepidemin. De vänder sig till boende i Stockholms län som har en funktionsnedsättning eller är närstående. Via telefon eller bokat videomöte besvarar rådgivningen på frågor om hur man skapar rutiner när allt inte är som vanligt, hur man kan hantera svåra situationer när vardagen förändras och hur man kan hantera ökad stress.
Genom appen Alltid öppet går det antingen att ställa frågor direkt i mobilen eller boka ett telefonmöte med rådgivningen.
Digital rådgivning för en fungerande vardag för personer med funktionsnedsättning
Krisstöd och råd till personer med psykiatrisk diagnos
Psykiatrin i Region Stockholm har på sina externa webbsidor råd till personer som har en psykiatrisk diagnos. Där finns länkar till information om covid-19 samt praktiska råd och tips på hur man kan hantera sin vardag om man blir orolig eller stressad och har en psykiatrisk diagnos. Där finns även råd till föräldrar samt barn och unga.
Krisstöd och råd till personer med psykiatrisk diagnos
Videosamtal möjliggör fortsatt behandling inom BUP
Genom Alltid Öppet-appen är det nu möjligt för patienter inom BUP i Region Stockholm att få träffa sin behandlare via en videolänk, men den första kontakten sker alltid genom ett fysiskt möte. Både patient och behandlare identifierar sig genom E-legitimation innan samtalet börjar. Om patienten är under 13 år och inte har ett eget mobilt bank-id kan föräldern legitimera sig i egenskap av ombud för sitt barn.
Information om appen Alltid öppet
Information om videosamtal med BUP Stockholm
Ökning av digitala arbetssätt för flera typer av vårdverksamheter under covid-19
Inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen har användandet av digitala lösningar som ett alternativ till fysiska möten ökat i och med covid-19. Från att ett handfull enheter använde digitala vårdmöten i början av året, använder nu drygt 15 verksamheter digitala arbetssätt och fler är på gång. Vårdmötena sker genom appen Mitt vårdmöte.
Digitala vårdmöten används exempelvis för uppföljningsbesök på arbetsterapin, digital drop-in mottagning på BUP samt för digitala exponeringar på OCD-mottagningen.
Om digitala möten i coronavirustider
Digitala möten i appen Mitt Vårdmöte
Videobesök inom BUP
Även inom BUP Region Uppsala erbjuds möten via video eller telefon för att kunna erbjuda behandling på distans.
Gäller videobesöket ett barn under 16 år kan vårdnadshavare använda tjänsten för barnets räkning. Barn under 16 år kan göra egna videobesök om de har ett eget BankID.
BUP Internetbehandling – en digital mottagning
BUP Internetbehandling är en mottagning i Region Stockholm som ger familjer psykologisk behandling över internet. Mottagningen erbjuder i nuläget internetbehandling för barn och ungdomar (ca 7-17 år) som har problem med rädsla, oro och/eller ångest.
Informationsfilm riktad till barn – hur BUP kan vara till hjälp i kris
BUP i Region Stockholm har på sin externa webb information för barn om olika behandlingsinsatser. Här finns texter och en animerad film som beskriver hur BUP kan vara till hjälp vid kris och vad ett så kallat krissamtal innebär.
Informationsfilm: Hur kan BUP vara till hjälp i kris
Digitala arbetssätt för skattningar och frågeformulär genom Blå Appen
Blå Appen används i Region Skåne och är ett digitalt verktyg för skattningsskalor och frågeformulär till patienter. Verktyget används idag inom samtliga vårdnivåer i psykiatrin: primärvård, specialistvård, mellanvård och heldygnsvård. Blå Appen används även vid samtliga vårdprocesser, det vill säga bedömning, utredning, behandling och utvärdering. Verktyget kan användas med samma grundfunktioner vid samtliga Region Skånes förvaltningar och somatisk vård. Vilka skattningsskalor och frågeformulär som Blå Appen ska innehålla kan anpassas efter varje verksamhet.
Digital behandling för spel-, alkohol- och cannabismissbruk
Beroendecentrum Region Stockholm eStöd erbjuder nu digital behandling gällande spel-, alkohol- och cannabismissbruk. Programmet pågår under tolv veckor, sker via internet, och är tillgänglig för hela landet. Behandlingarna är baserade på på kognitiv beteendeterapi (KBT) och under behandlingsperioden sker regelbunden skriftlig kontakt med en behandlare för återkoppling och svar på frågor.
Mer information om behandling via nätet
Alkoholprogrammet
Cannabisprogrammet
Spelprogrammet
Anpassning av regionernas beroendevård
Personer med beroende ska enligt Socialstyrelsen betraktas som extra sårbara i och med covid-19, och för patienter i läkemedelsspecialiserad behandling vid opioidberoende (LARO) behöver speciella åtgärder vidtas för att begränsa smittspridning.
Socialstyrelsen har tagit fram information till mottagningar som bedriver LARO-behandlingar med råd kring hur vården kan anpassas för att minska smittspridning.
Exempel på hur regioner har anpassat vården kan ses i Göteborg där substitutionsmottagningen Östra har byggt en utomhusmottagning samt använt sig av mobila team för att köra hem till patienter i riskgrupp. I flera andra regioner har man också ökat användandet av mobila team för att säkerställa beroendevården. Även sprutbytesverksamheten har anpassat vården efter de nya förutsättningarna. Ett exempel är Helsingborg där Region Skåne nu erbjuder sprutbyte via fönster om personen har symtom.
Socialstyrelsens information till mottagningar som bedriver LARO-behandling
Artikel om beroendevårdens omställning
Rekommendationer för gruppbehandlingar
Region Stockholm har tagit fram rekommendationer för behandlingar och insatser som genomförs i grupp. Sådana behandlingar ska fortsätta bedrivas om den medicinska nyttan är hög och de kan genomföras i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter.
Region Stockholms rekommendationer för gruppbehandlingar
Uppföljning av minskat patientflöde
Flera regioner ser ett minskat patientflöde i den övriga vården och så även inom psykiatrin. Exempelvis ser vissa regioner lägre beläggning inom slutenvården och minskade besök inom öppenvården. Detta kan betyda att patienter med behov just nu undviker att söka vård vilket kan få konsekvenser på både kort och lång sikt.
I Region Stockholm påbörjas nu ett arbete med uppföljning inom verksamheterna för att undersöka vilka patientgrupper som uteblir. I praktiken handlar det om att gå igenom patientlistor och se till så att ingen patient faller mellan stolarna.
För mer information, kontakta Mikael Malm på mejladress mikael.malm@skr.se
Filmad föreläsningsserie om bråk och konflikter i familjen
På BUP Skånes hemsida finns en filmad föreläsningsserie om bråk och konflikter i familjen samt hur man som förälder kan göra skillnad. I dessa föreläsningar behandlar psykolog Tomas Tedgård bland annat samarbetsbaserad problemlösning och lågaffektivt bemötande som metoder för att hantera konflikter.
Inom kort kommer även föreläsningar kring stress och sömn.
Filmad föreläsningsserie om bråk och konflikter i familjen
Råd och tips för unga med oro
På BUP Skånes hemsida finns råd, tips och länkar till den som är ung och känner oro eller mår dåligt på annat sätt. Där finns även råd kring vad man gör om någon annan mår dåligt.
Psykiatrisk heldygnsvård
Begränsningar av besök och permissioner
För att minimera smittspridning har flera regioner infört besöksförbud eller kraftiga begränsningar av besök inom den psykiatriska heldygnsvården.
Av samma anledning har flera regioner infört permissionsförbud inom den rättspsykiatriska vården. I sådana fall kan det finnas behov av att fortfarande aktivera patienter men på ett sätt som minimerar smittspridning. I Region Jämtland Härjedalen har man exempelvis infört en högre grad av promenader, både i grupp och individuellt.
För mer information, kontakta Mikael Malm på mejladress mikael.malm@skr.se
Handlingsplan för BUP akut och BUP heldygnsvård i Region Skåne
Region Skåne har som andra regioner tagit fram nya rutiner för psykiatrisk vård under covid-19. Nedan följer en sammanfattning av hur BUP akut och BUP heldygnsvård arbetar. Notera att handlingsplaner uppdateras löpande och utifrån lägets utveckling.
Vid alla entrédörrar finns information om vad som gäller och vart man vänder sig om man har symtom på övre luftvägsinfektion och behöver akut barnpsykiatrisk hjälp. Om en patient söker BUP akut och samtidigt uppvisar symtom på övre luftvägsinfektion behöver det göras en initial bedömning huruvida den akuta barnpsykiatriska bedömningen kan vänta och patienten kan gå hem, eller ej. Denna bedömning görs i ett tält i anslutning till en av ingångarna. Om det inte är möjligt att låta patienten återvända hem så kan man överväga att göra en psykiatrisk bedömning i isoleringsmiljö på barnkliniken i Malmö. Kontakt med bakjour på barnkliniken gällande fortsatt handläggning ska ske.
Patienter med konstaterad covid-19-infektion och som är i behov av heldygnsvård ska vårdas isolerat på Barnkliniken i Malmö av BUPs medarbetare. LPT-vårdade patienter kan bedömas genom videomöte på distans.
Mer information om handlingsplanen
Uppföljning av minskat patientflöde
Flera regioner ser ett minskat patientflöde i den övriga vården och så även inom psykiatrin. Exempelvis ser vissa regioner lägre beläggning inom heldygnsvården och minskade besök inom öppenvården. Detta kan betyda att patienter med behov just nu undviker att söka vård vilket kan få konsekvenser på både kort och lång sikt.
I Region Stockholm påbörjas nu ett arbete med uppföljning inom verksamheterna för att undersöka vilka patientgrupper som uteblir. I praktiken handlar det om att gå igenom patientlistor och se till så att ingen patient faller mellan stolarna.
För mer information, kontakta Mikael Malm på mejladress mikael.malm@skr.se
Strategiska kris- och beredskapsplaner för psykiatrin
Speciella prioriteringsplaner, riktlinjer, rutiner och scenarion för psykiatrin under covid-19
I och med covid-19 har regioner tagit fram planer, riktlinjer och rutiner för att ge stöd till personalen i deras hantering av patienter. Genom SKRs nätverk för ledning och styrning inom psykiatrin samlas dessa in och delas mellan regionerna.
Beredskapsplanerna syftar till att kunna frigöra resurser som krävs för att hantera covid-19 och samtidigt kunna erbjuda prioriterad vård. Det innebär att regioner har tagit fram prioriteringsordningar gällande verksamheterna där vissa delar av verksamheten kan komma att reduceras ifall situationen kräver.
Regionerna har även utvecklat riktlinjer och rutiner för hur arbetet ska ske utifrån rådande omständigheter. Det kan exempelvis röra sig om hur misstänkt smitta ska hanteras.
Region Gävleborg har tagit fram ett större paket med riktlinjer, råd och information till personalen. Paketet innehåller bland annat olika scenarier samt instruktioner för för hur personal kan agera under dessa. Dessa scenarier beskriver bland annat besök i öppenvården, misstänkt smitta i heldygnsvården, jour och hembesök.
Exempel: Patient inlagd på psykiatrisk vårdavdelning uppvisar förkylningssymtom
Barriärvård inleds i avskilt rum vartefter personalen följer ett antal uppsatta rutiner gällande skyddsutrustning, provtagning osv.
För mer information, kontakta Mikael Malm på mejladress mikael.malm@skr.se
Handlingsplan för BUP akut och BUP heldygnsvård i Region Skåne
Region Skåne har som andra regioner tagit fram nya rutiner för psykiatrisk vård under covid-19. Nedan följer en sammanfattning av hur BUP akut och BUP heldygnsvård arbetar. Notera att handlingsplaner uppdateras löpande och utifrån lägets utveckling.
Vid alla entrédörrar finns information om vad som gäller och vart man vänder sig om man har symtom på övre luftvägsinfektion och behöver akut barnpsykiatrisk hjälp. Om en patient söker BUP akut och samtidigt uppvisar symtom på övre luftvägsinfektion behöver det göras en initial bedömning huruvida den akuta barnpsykiatriska bedömningen kan vänta och patienten kan gå hem, eller ej. Denna bedömning görs i ett tält i anslutning till en av ingångarna. Om det inte är möjligt att låta patienten återvända hem så kan man överväga att göra en psykiatrisk bedömning i isoleringsmiljö på barnkliniken i Malmö. Kontakt med bakjour på barnkliniken gällande fortsatt handläggning ska ske.
Patienter med konstaterad covid-19-infektion och som är i behov av heldygnsvård ska vårdas isolerat på Barnkliniken i Malmö av BUPs medarbetare. LPT-vårdade patienter kan bedömas genom videomöte på distans.
Kompetensstärkande insatser till personal
Det vi inte ser, utbildningsmaterial från Socialstyrelsen
Hur kan vi bli bättre på att se, höra och möta varandra? Socialstyrelsen har tagit fram ett flexibelt utbildningsmaterial för dig som arbetar i vården: DET VI INTE SER. Allt material är kostnadsfritt: rollspel, filmer, VR-film och underlag för reflektion och lärande enskilt eller i grupp. Här finns också konkreta verktyg, nycklar för kommunikation och stöd för dig som leder gruppövningar.
Socialstyrelsens utbildningsportal
E-utbildning till vårdpersonal inom psykologiskt krisstöd
I och med pandemin har Region Stockholm tagit fram en digital utbildning i krisstöd som riktar sig till personal inom hälso- och sjukvården. Utbildningen riktar sig till all vård – och behandlingspersonal inom Region Stockholm, som möter patienter/personer som känner oro/rädsla i samband med den pågående pandemin covid-19.
Utbildningen är skapad av Regionalt Kunskapscentrum Kris- och Katastrofpsykologi (RKK) i SLSO och är öppen även för personer som inte arbetar inom Region Stockholm.
E-utbildning till vårdpersonal inom psykologiskt krisstöd (på Lärtorget)
Hjälp till vårdgivare att bemöta oro
Stödtelefon för yrkesverksamma avseende hedersrelaterat våld och förtryck
Med anledning av samhällssituationen har Nationella Kompetensteamet uppmärksammat att risken för våld i familjen mot barn och unga ökar i takt med begränsning av rörelsefriheten, inte minst för dem som lever i en hederskontext.
De som arbetar inom socialtjänst, skola, förskola, hälso- och sjukvård, ideell sektor eller annan verksamhet kan kontakta sakkunniga i Nationella kompetensteamet vid behov av vägledning kring de olika dilemman som kan uppstå till följd av rådande situation. De får då rådgivning i ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor. De hjälper yrkesverksamma att i deras arbete så att utsatta barn och vuxna får det stöd och skydd som de har behov av och rätt till.
Nationella stödtelefonen: 010-223 57 60
Telefontider: Vardagar kl. 8-16
Stödtelefon för yrkesverksamma avseende hedersrelaterat våld och förtryck
Webbstöd för vården – för regionernas arbetet mot våld
För att ge medarbetare inom hälso- och sjukvården och tandvården kunskap och stöd i arbete med våldsutsatta har Nationellt Centrum för kvinnofrid (NCK) i samverkan med Socialstyrelsen tagit fram ett webbaserat stöd. ”Webbstöd för vården” är anpassat efter vårdens konkreta behov och innehåller faktatexter, rutiner, utbildningsfilmer och reportage från olika verksamheter.
NCK driver även den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 som är öppen dygnet runt dit också yrkesverksamma kan ringa för att få råd och stöd.
Nationellt webbstöd för vården kring att arbeta med personer som är våldsutsatta
Kunskapsstöd för våld i nära relationer
När risken för våld i hemmet ökar kan vårdpersonal behöva vara extra uppmärksamma och fråga patienter om de är utsatta för våld. För att erbjuda rätt stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer har Akademiskt Primärvårdscentrum tagit fram en lathund som stöd för vårdgivare i mötet med patienten. Stödet kan användas oavsett om mötet med patienten är fysiskt eller digitalt.
Kunskapsstöd för våld i nära relationer
Affischer kring våld i nära relationer med anledning av covid-19
På grund av covid-19 är det många som uppmuntras att hålla sig hemma mer. Det finns då risk för ökat våld i nära relationer. VKV, Västra Götalandsregionens kompetensteam om våld i nära relationer har samlat affischer att ha i väntrum eller sprida via sociala medier för att uppmärksamma detta. Material och innehåll i affischerna kommer från Huskurage, som är en förening som verkar för att alla ska leva i ett hem fritt från rädsla och våld. Dessa affischer går att ladda ner kostnadsfritt och skriva ut – antingen i A4 eller i A3. Det finns en affisch som vänder sig till vuxna och en som vänder sig till barn och unga.
Affischer kring våld i nära relationer med anledning av covid-19
Film om svåra samtal i livets slutskede
Region Jämtland-Härjedalen har tagit fram en kort film om samtal om vård i livets slutskede kopplat till covid-19. Filmen är framtagen av den palliativa vården och kan användas av profession och för samtal med patienter och närstående. Filmen ger konkreta tips kring hur man kan prata om de här frågorna med en person som riskerar att bli allvarligt sjuk covid-19.
Film om svåra samtal i livets slutskede
Kort film om att ”våga fråga” om mående och självmordstankar med fysisk distans
Region Kalmar har tagit fram en kort film på temat ”våga fråga – med fysisk distans men social närhet”. Filmen är ett stöd kring hur man i det rådande läget kan fånga upp när någon inte mår bra och hur man kan agera vid psykisk ohälsa och om tankar om självmord skulle komma på tal.
Film: ”Våga fråga” om mående och självmordstandkar med fysisk distans men social närhet
Kort film om att ”våga fråga” personer i ekonomisk kris om mående
Region Kalmar har tagit fram en kort film på temat ”våga fråga – hur mår du?” som riktar sig till att prata med personer där arbetssituation eller ekonomi är påverkat av läget. Filmen beskriver konsekvenser på psykisk hälsa i nuläget och hur man kan fånga upp när någon inte mår bra.
Film: ”Våga fråga” personer i ekonomisk kris om mående
Tipsa IVO – digital tjänst för anmälningar
På grund av covid-19 gör IVO för närvarande inga platsbesök inom vård och omsorg, undantaget är inspektioner som rör risk för liv och hälsa eller andra allvarliga konsekvenser.
Tjänsten “Tipsa IVO” är en digital tjänst som vänder sig särskilt till yrkesverksamma. Tips kan röra exempelvis brister, risker och missförhållanden inom vård och omsorg.
Råd relaterade till Covid-19 för medarbetare inom vård och omsorg
Palliativt kunskapscentrum i Region Stockholm har samlat information och råd kopplade till Covid-19. Informationen är främst riktat till medarbetare som möter döende personer och fokus är därför på symtomlindring samt psykosocialt och existentiellt stöd. Råden kan dock vara ett bra komplement även vid tillfrisknande från Covid-19.
Samlade råd om Covid-19 för medarbetare inom vård och omsorg
Samling av länkar och råd som rör vården av patienter med Covid-19
Palliativt Utvecklingscentrum vid Lunds Universitet och Region Skåne har samlat länkar som rör vård av patienter med Covid-19. Länkarna innefattar råd om samtal och kommunikation i form av exempelvis samtalsguider anpassade för olika situationer, samt behandlingsråd från Stockholms sjukhem och Socialstyrelsen.
Samling av länkar och råd som rör vården av patienter med Covid-19
Frågor och svar relaterat till covid-19 – för dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, kommunal hälso- och sjukvård, socialtjänst och tandvård
Socialstyrelsen har samlat svar på vanliga frågor för dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, kommunal hälso- och sjukvård, socialtjänst och tandvård. Innehållet inkluderar allt från ansvars- och verksamhetsfrågor till behandlingsråd och frågor om utrustning.
Frågor och svar relaterat till covid-19
Stöd för arbetssätt vid särskilda boendeformer för äldre gällande covid-19
Socialstyrelsen har tagit fram ett stöd för personal och chefer vid särskilda boendeformer för äldre gällande arbetssätt anpassade för situationen med covid-19 pandemin. Stödet innefattar information om beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom samt hur arbetssätt anpassas för att minska smittspridning.
Stöd för arbetssätt vid särskilda boendeformer för äldre gällande covid-19
För psykisk hälsa hos den egna personalen
I dessa tider kan den egna personalens hälsa påverkas på många olika sätt. Målgrupper som kan behöva extra stöd för olika områden kopplat till den psykiska hälsan är exempelvis
- Personal inom intensivvård vilka har en hög arbetsbelastning och risk för kris och trauma samt en ökad exponering för smitta vilket kan ge oro
- Personal som normalt arbetar i andra verksamheter och flyttas till intensivvård eller akutvård
- Personal som normalt arbetar med planerad vård som tillfälligt stoppats eller minskats ner för att frigöra vårdplatser och personal eller minska smittspridning (exempelvis personal inom tandvård i många delar av landet)
- Chefer i hälso- och sjukvården som har en hög arbetsbelastning kopplat till bemanning, planering och stöd till medarbetare
- Personal som helt arbetar i hemmet vilket kan leda till social isolering och svårigheter att få struktur på dagen. Personer med en otrygg hemmiljö är just nu särskilt utsatta.
Detta skapar behov av olika typer av insatser på individ-, arbetsplats- och ledningsnivå och behovet av stöd kan se olika ut under den akuta smittspridningen och den period som följer.
Arbetsgivaravdelningen vid Sveriges kommuner och regioner har tagit fram en sida med råd som uppdateras kontinuerligt och som man kan prenumerera på. SKR har även som en del av det partsgemensamma arbetet på Suntarbetsliv.se sammanställt tips som vi länkar till här nedan.
Några kommuner och regioner har också delat exempel på vad de gör just nu – berätta gärna om vad ni gör för att främja den psykiska hälsan hos er personal.
Notera att det i första hand är närmsta chef som ansvarar för arbetsmiljö och stöd till personal. Om något av de exempel som lyfts nedan går emot det som din chef har sagt så ska du i första hand följa de råd du redan fått.
SKRs råd till arbetsgivare inom kommuner och regioner under pandemin
Arbetsgivaren ansvarar för att verksamheten upprätthålls på ett funktionellt och godtagbart sätt, även vid ett epidemi- eller pandemiutbrott. På SKR.se finns frågor och svar kring olika områden som rör arbetsgivarens ansvar under pandemin. Frågorna täcker in allt från smittskydd till arbetsmiljöansvar och riskbedömningar. Sidan uppdateras löpande och går att prenumerera på.
Arbetsgivares ansvar vid epidemi- eller pandemiutbrott
Frågor och svar kring riskbedömning och arbetsmiljö
Stöd för att bibehålla god arbetsmiljö från Suntarbetsliv
När covid-19 vänder upp och ner på det mesta, gäller det att inte glömma arbetsmiljöarbetet. Det partsgemensamma arbetet Suntarbetsliv har tagit fram stöd med goda råd och tips kring hur man kan arbeta med arbetsmiljöarbetet under pandemin. Stödet inkluderar bland annat råd om riskbedömningar på arbetsplatsen, kommunikation i tider av kris och oro, samt hantering av ökad risk för hög arbetsbelastning.
Stöd för arbetsmiljöarbete i coronatider
5 tips för arbetsmiljöarbete i coronatider
Filmer och stödmaterial kring att förebygga ”Vägen till väggen”
Filmerna Vägen till väggen är till för att öka kunskapen om stressrelaterad psykisk ohälsa i arbetslivet. De riktar sig till både chefer och medarbetare, och kan vara ett bra verktyg för dig som arbetar som HR-chef eller som fackligt förtroendevald.
Filmer och stödmaterial kring att förebygga ”Vägen till väggen”
Strategisk och operativ förstärkning från företagshälsovården
Det går att ta hjälp av företagshälsovården både strategiskt och operativt under pandemin för att måna om personalen. Helsingborg stad beskriver fyra olika områden där staden tar hjälp från företagshälsovården just nu:
- Stödtelefon till chefer och skyddsombud öppen mellan klockan 8-17 varje vardag
- Filmer och stöd om kris och oro till all personal
- Fördjupad utbildning i krishantering och krisstöd till personal inom HR kring hur HR på ett bra sätt kan coacha chefer och ge stöd
- Bollplanksstöd och medicinsk rådgivning till HR kring olika frågor kopplat till covid-19 utifrån behov
Kommunen har dessutom sedan tidigare en dygnet-runt-beredskap i form av akut psykologiskt krisstöd för chefer.
Strategisk och operativ förstärkning från företagshälsovården
Checklista för riskbedömning av arbetsmiljö vid covid-19
Prevent har tagit fram en checklista som kan användas för återkommande riskbesömningar och planering av åtgärder för arbetsmiljön. Checklistan används för att undersöka det nya coronavirusets påverkan på arbetsmiljönpå och utanför arbetsplatsen. Checklistan innehåller frågor om smittrisker, men även om hur arbetsgivaren hanterar frågor som kommunikation, distansarbete, kunskaper och oro. Det är lämpligt att chef och skyddsombud går igenom checklistan tillsammans.
Observera att checklistan och riskbedömningar / handlingsplaner troligtvis behöver ses över och upprepas ett flertal gånger, speciellt då nya fakta och forskningsrön framkommer efter hand.
Checklista för riskbedömning av arbetsmiljö vid covid-19
Krisstöd för all personal dygnet runt
I och med pandemin tillgängliggör Region Stockholm krisstöd dygnet runt för chefer, medarbetare och inhyrd personal hos vårdgivare inom Region Stockholm. Individstöd, chefsstöd, gruppstöd erbjuds både digitalt eller fysiskt. Krisspecialisterna kan även komma ut till verksamheter och stödja på plats vid extra behov.
Krisstöd och samtalsstöd med anledning av covid-19
E-utbildning till vårdpersonal inom psykologiskt krisstöd
I och med pandemin har Region Stockholm tagit fram en digital utbildning i krisstöd som riktar sig till personal inom hälso- och sjukvården. Utbildningen riktar sig till all vård- och behandlingspersonal inom Region Stockholm som möter patienter/personer som känner oro/rädsla i samband med den pågående pandemin covid-19.
Utbildningen är skapad av Regionalt Kunskapscentrum Kris- och Katastrofpsykologi (RKK) i SLSO och är öppen även för personer som inte arbetar inom Region Stockholm.
E-utbildning till vårdpersonal inom psykologiskt krisstöd (på Lärtorget)
Hjälp till vårdgivare att bemöta oro
Råd och rekommendationer till vårdpersonal
Med anledning av pandemin har Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska institutet sammanställt evidensbaserade resurser och rekommendationer för personal som arbetar inom hälso- och sjukvården. Stödet omfattar tips och råd om egenvård kring att hantera oro, stress och känslor som kan uppkomma utifrån krisen.
Råd och rekommendationer till vårdpersonal
Egenvårdsråd för vårdpersonal
Med anledning av pandemin har Kris och katastrofpsykologi i Region Stockholm sammanställt en lista på egenvårdsråd för vårdpersonal.
Utgångspunkten är att många i yrkeslivet nu möter nya och svåra situationer och kanske behöver göra svåra prioriteringar i arbetet. Många arbetar långa skift, ofta med nya kollegor eller nya arbetsuppgifter. Många känner oro för sig själva, för anhöriga. Hur vi reagerar är individuellt. Många kan känna sig otillräckliga eller känna oro för om orken ska räcka eller om nödvändig utrustning och tillräckliga resurser kommer att finnas.
Råden omfattar hur man kan ta hand om sig själv, använda sitt sociala nätverk och hur man kan söka hjälp när det behövs. Där finns även länkar till mer information och material såsom:
- Information och stöd för chefer
- Psykosocialt stöd för vårdpersonal. Ett material som utvecklats av forskare och medarbetare på Karolinska Institutet
- Krisstöd – vid arbete under extrem press. En skrift för dig som arbetar under nya förutsättningar i och med covid-19
- Film från 1177 Vårdguiden om hur man kan hantera oro och rädsla
Övrigt material:
Material för barn, ungdomar, föräldrar samt till vuxna
För de som förlorat en nära och kär person, vägar genom sorg
Katastrofpsykologi.se
Råd och tips om hur man kan hålla i längden, Region Stockholm
En skrift till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården under coronapandemin. Skriften riktar sig till samtliga yrkeskategorier, inklusive arbetsledare och chefer, som arbetar inom hälso- och sjukvården.
Råd och tips om hur man kan hålla i längden, Region Stockholm
Systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning med anledning av covid-19
Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär bland annat att göra en riskbedömning där du ser över vilka arbetsuppgifter eller situationer som kan tänkas utsätta dina anställda för covid-19 men också hur den psykosociala arbetsmiljön förändras. Arbetsmiljöverket har tagit fram en sida om detta där de samlar relevanta material för exempelvis chefer och HR.
Coronavirus och arbetsmiljö
Systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning med anledning av covid-19
Arbetsmiljöarbete och covid-19
Nästan alla arbetsplatser berörs av det nya coronaviruset och behöver vara beredda att förändra sina egna riktlinjer och rutiner med kort varsel. Prevent har sammanställt tips, mallar och checklistor som hjälper i arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmiljöarbete och covid-19
Leda och vara chef på distans
Prevent har tagit fram tips och råd för hur chefer kan skapa en struktur för att få det dagliga arbetet att fungera, men också vara lyhörd för oro hos sina medarbetare när man leder medarbetare som arbetar på distans och i hemmet.
Så leder du medarbetare på distans
Distansarbete i arbetslivet
Tips för de som arbetar hemifrån
Arbetsmiljöverket har tagit fram en sida med råd och tips avseende arbetsmiljö för chefer och medarbetare vid arbete i hemmet.
Tips för de som arbetar hemifrån
Krisstöd i fickan och när du checkar ut, Karolinska Universitetssjukhuset
Var uppmärksam på ditt mående, hitta ventiler, var noga med din återhämtning och hantera dina känslor. Var även uppmärksam på varandras mående, visa omtanke och stötta varandra. Till din hjälp har vi tagit fram ett kort för dig att ha i fickan. Ena sidan av kortet ger tips och råd om hur du tar hand om dig själv, den andra sidan ger tips och råd om hur ni tar hand om varandra.
Fickkort – Ta hand om dig själv och om varandra
Ta en stund för att checka ut från ditt arbetspass. Det ger dig bättre möjligheter att hålla och må bra, även när arbetssituationen är pressad. Det finns många fördelar med att checka ut tillsammans i arbetsgruppen. Men du kan också reflektera över dessa frågor tillsammans med en kollega eller själv. Som stöd när du checkar ut från arbetspasset finns det en poster.
Två metoder från Försvarsmakten för att tidigt identifiera psykisk ohälsa
Södertälje sjukhus använder sig av två metoder från Försvarsmakten för att identifiera tidiga tecken på psykisk ohälsa hos medarbetare inom covidvården. Den ena metoden innebär att medarbetarna erbjuds ett samtal med en screeningledare, varefter medarbetare i riskzonen för psykisk ohälsa erbjuds ytterligare stöd. Den andra metoden bygger på att snabbutbildade medarbetare, sensorer, håller koll balansen mellan krav och resurser hos en mindre grupp av kollegor. Länkarna nedan innehåller även information om de kliniska mätverktyg, tex skattningsskalor, som används i metoderna.
Suntarbetsliv: Två sätt att stötta covidpersonal
Suntarbetsliv: De screenar personalen med försvarets metod