Äldre
På dessa sidor finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov.
Senaste uppdatering: 24 november 2020

Psykisk hälsa och covid-19
För många har utbrottet av covid-19 inneburit en stor omställning i vardagen. Man kan känna oro för sin egen eller andras hälsa. Saker man tidigare har gjort för att må bra, som att gå till gymmet eller träffa vänner, ska man plötsligt vara försiktig med. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera denna nya situation med välmåendet i behåll. På den här sidan har vi samlat tips, länkar och resurser utifrån frågeställningar som många har just nu.
Några generella råd:
- Försök att hålla bra rutiner för mat, sömn och fysisk aktivitet.
- Sysselsätt dig så mycket du kan med saker som du vet att du mår bra av.
- Prata med och ta stöd av andra. Om du vill så finns det stödlinjer du kan kontakta.
- Om du mår väldigt dåligt, kontakta vården.
Oro och ångest
Råd om vad man själv kan göra
Många känner oro just nu på grund av coronaviruset. Man kanske oroar sig för sin egen hälsa, för att någon annan ska bli sjuk eller för hur viruset ska påverka samhället. Det är förståeligt att man känner oro. Oro är inte farligt och kan vara hjälpsamt i lagom mängd. Däremot kan man behöva stöd om man oroar sig så mycket att man mår dåligt eller får svårt att hantera vardagen.
Nyheter i lagom mängd. Det är bra att hålla sig uppdaterad om det aktuella läget. Samtidigt kan man behöva begränsa tiden man ägnar åt nyheter och informationssökning, så att man inte oroar sig mer än nödvändigt.
Läs bara pålitliga källor, till exempel Folkhälsomyndigheten och 1177. På så vis undviker du spekulationer och obekräftad information som annars kan skapa onödig oro.
Du kan sätta upp rutiner för dig själv, till exempel att du tittar på en nyhetssändning per dag. Bestäm på förhand hur ofta du får läsa tidningen eller titta på nyhetssidor på internet. Sysselsätt dig med annat resten av tiden.
Rimliga skyddsåtgärder. Följ Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för att undvika smittspridning av covid-19. Överdrivna skyddsåtgärder, till exempel att tvätta händerna flera gånger på rad, leder ofta till att oron blir värre på sikt. Om du kommer på dig själv med överdrivna skyddsåtgärder, försök att återgå till rådande rekommendationer.
Håll rutinerna. När man är orolig är det vanligt att man får mindre aptit eller svårare att sova. Samtidigt så har man lättare för att bli orolig om man känner sig trött, hungrig eller stressad. Därför är det viktigt att försöka att äta hälsosamt, hålla sovtiderna och att motionera regelbundet när man oroar sig. Du kan läsa mer om hälsosamma rutiner nedan.
Prata med någon. Det kan kännas bättre av att slippa vara ensam i sin oro. Prata med någon du känner dig bekväm med, till exempel en bekant eller en släkting, eller ring en stödlinje.
Att prata om sin oro är ofta skönt. Man bör samtidigt vara uppmärksam så att man inte fastnar i att bara prata om det man oroar sig för. När du pratar med andra, försök efter en stund att styra in samtalet på andra ämnen som låter dig tänka på annat än det som oroar dig.
Skilj på vad du kan och inte kan påverka. Skriv en lista på saker som du oroar dig över just nu. Vilka saker kan du påverka, och vilka ligger bortom din kontroll? Skriv ner de praktiska saker du kan göra för att förbättra situationen, och planera när du ska genomföra dem. Kommer du på dig själv med att oroa dig över saker som ligger utanför din kontroll, försök att avbryta oron.
Avbryt oron med en aktivitet. Om du kommer på dig själv med att oroa dig, stanna upp och fråga dig om tankarna du har just nu är hjälpsamma för dig. Om de inte är hjälpsamma, utan mest får dig att må dåligt, så kan du försöka att avbryta oron genom att fokusera på något annat. Det kan vara att ringa någon, ta en promenad eller att ta itu med en hushållssyssla.
Att vara sysslolös kan göra att man oroar sig mer, eftersom tankarna inte är upptagna med annat. Därför kan det hjälpa att hålla sig sysselsatt. Läs mer om meningsfull sysselsättning nedan.
Sök hjälp. Om oron är så stark och återkommande att du får svårt att fungera i vardagen så kan du behöva söka vård. Till exempel om du har haft svårt att sova under en längre period, inte kan koncentrera dig på viktiga uppgifter eller om oron gör att du mår mycket dåligt. Kontakta din vårdcentral eller ring 1177. Om du inte kan/vill gå ut så finns det vårdcentraler som erbjuder behandling över telefon eller dator.
Text: Siri Helle, psykolog
Länkar till stöd och resurser
Stödlinje Äldrelinjen, Mind
För dig som äldre som längtar efter någon att prata med, äldrelinjen har funnits sedan 2012 och är till för personer som är över 65 och som längtar efter någon att prata med. Mind är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den. För dig över 65 år.
Telefon: 020-22 22 33 (öppet vardagar 8-19, helger 10-16)
Tips och råd från Röda Korset
Råd kring vad du kan göra på egen hand för att må bättre, och tips på hur du kan hjälpa andra.
Röda Korsets tips och råd om oro under Coronakrisen
Jourhavande präst
Behöver du någon att prata med? Känner du dig ensam och utsatt? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er då absolut tystnadsplikt råder. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Den som svarar är präst inom svenska kyrkan.
Språk: Svenska, finska
Telefon: Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst (17-08)
Chatt (alla dagar 18-00)
Självmordslinjen, Mind
Självmordslinjen finns för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet, det går att nå via telefon och chatt. Vi vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.
Telefon: 90101 (varje dag 06-24)
Chatt (varje dag 06-24)
Mind forum, Mind
Mind forum finns för att människor genom peer support kan stötta varandra. Det är en trygg plats på nätet där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Du kan dela med dig, ge och få stöd, läsa fakta om psykisk ohälsa samt läsa andras berättelser.
Anhöriglinjen, Anhörigas riksförbund
Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Vill du prata med en medmänniska? Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje finns till för dig.
Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. I de fall det behövs hjälper vi dig att hitta rätt person för ditt ärende.
Telefon: 0200-239 500 (måndag-tisdag, torsdag-fredag 10.00–12.00, 13.30–15.00, onsdag 19.00–21.00)
Anhöriglinjen, Anhörigas riksförbund
Samtalsmottagning för äldre, Diakonistiftelsen Samariterhemmet
Legitimerade psykoterapeuter med livserfarenhet (själva 60+) erbjuder kostnadsfria samtal för äldre. I nuläget sker samtalen per telefon. Kontakta oss måndagar 9-11 på telefon 073-074 78 23 för att boka en samtalstid.
Diakonistiftelsen Samariterhemmet
Samtalsstöd till anhöriga som har sina närstående på äldreboenden, Diakonistiftelsen Samariterhemmet
Genom våra kvalificerade volontärer erbjuder vi samtalsstöd till anhöriga som har sina närstående på äldreboenden. Det är en grupp som drabbas på ett särskilt sätt efter att besöksförbudet infördes och covid-19 sprids, eller kan komma att spridas på de boenden där man har sina nära och kära. En samtalskontakt bokas på telefon 076-805 33 11.
Diakonistiftelsen Samariterhemmet
Mötesplats via mobilapp, 29k
29k är en mobilapplikation som erbjuder en mötesplats för olika psykologiska behov via videodelning i grupp med andra samt delningar och interaktion via chatt.
Ladda ned appen för iPhone
Ladda ned appen för Android
1177.se
På 1177.se finns mycket material om sjukdomar och psykiska besvär. Du kan bland annat läsa om oro, att hamna i kris, nedstämdhet, ångest och depression.
Sjukvårdsrådgivningen, 1177
Sjukvårdsrådgivning på telefon dygnet runt.
Ålder: Alla
Språk: Svenska, men finns vissa funktioner och viss information på andra språk
Telefon: 1177 (öppet dygnet runt)
Lifeline – samtal, stöd, förbön
Lifeline är en ideell kristen jourlinje där du kan prata om dina tankar, känslor och funderingar om livet och dess mening med en medmänniska som lyssnar. De som svarar har fått utbildning i samtalsstöd. Du kan ringa eller mejla helt anonymt.
Telefon: 010-498 10 10 (fredag- och lördagsnätter 21-06, from 19/4 även söndagsnätter 21-06)
Jourhavande medmänniska
Ett särskilt jourtelefonnummer finns för verksamheten. Jouren är öppen för samtal alla kvällar och nätter och chatten för närvarande på söndagar kl. 21-24. Samtalen tas emot anonymt.
Telefon: 08 – 702 16 80 (alla dagar 21-06)
Chatt (söndag 21-24)
Informationsfilmer om Corona på fler språk
Korta informationsfilmer där samhälls- och hälsokommunikatörer ger aktuell information från ansvariga myndigheter på olika språk. Filmerna kommer att publiceras på InformationSverige.se och kan därifrån länkas till andra hemsidor och i sociala medier.
Mottagningar för psykoterapi, S:t Lukas
Med anledning av Covid-19 spridning vill Förbundet S:t Lukas förtydliga att vår verksamhet är öppen precis som vanligt. Vi har dock vidtagit flera försiktighetsåtgärder, såsom att vi inte tar i hand. Flertalet mottagningar erbjuder även samtal via digitala hjälpmedel som alternativ. Kontakta din mottagning för mer information.
Mottagningar för psykoterapi, S:t Lukas
Digitala träffar om anhörigskap till personer med flerfunktionsnedsättning
Är du anhörig till en person med flerfunktionsnedsättning? Har du funderingar och oro kring den rådande situationen med coronaviruset? Då är du välkommen att delta i våra digitala drop in-träffar.
Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Digitalt samtalscafé 65+
Skype-träff för dig som är 65+ oavsett boendeort. Varje tisdag i april och maj kl 13.30-14.30, trolig förlängning. Basen i existentiell hälsa.
Sjukhuskyrkan
Sjukhuskyrkan utgör en del av det vidare begreppet ”andlig vård i sjukvården” som företrädare för olika religioner utför på sjukhusen till stöd för patienter, närstående och personal. De kristna kyrkornas gemensamma arbete med andlig vård i sjukvården benämns ”Sjukhuskyrkan” och innefattar de olika kristna traditionerna i vårt land. Namnet betecknar inte en fysisk lokal, utan är ett samlingsnamn för kyrkornas verksamhet och de medarbetare som finns inom Sjukhuskyrkan.
Språk: Svenska och oftast engelska
Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin
Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig finskspråkig själavård via Sverigefinska telefonjouren. Palvelevassa puhelimessa voit keskustella luottamuksellisesti. Voit puhua suomea.
Språk: Svenska och finska
Telefon: 020-26 25 00 (21-24 alla dagar)
Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin
Telefonlinje Jourhavande själavårdare, Frälsningsarmén
På kåren kan du få själavård. Någon som vill lyssna och samtala runt det som finns på insidan. Tillsammans finna lösningar på det som känns svårt i livet. Vi har tystnadsplikt och du väljer vad du vill prata om. Du behöver inte vara troende.
Linjen öppnar runt 20 april.
Telefon: 020-15 15 13 (18-22 varje kväll)
Telefonlinje Jourhavande själavårdare, Frälsningsarmén
Öppna verksamheter, Stockholms stadsmission
Öppen verksamhet för äldre i Stockholm på adress S:t Paul, Mariatorget 10. Utdelning av gratis lunch på vardagar, på söndagar frukost kl 9 med möjlighet att samtala med en präst. Samtalsgrupper för äldre, mer information på telefon 08-684 233 04.
Ombud för råd och stöd på telefon 08-684 233 10 (vardagar 11-14)
Öppna verksamheter, Stockholms stadsmission
Ätstörningslinjen, Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Nationell stödlinje (telefon, chatt och mail) för personer som har tankar kring kropp, mat och träning som känns jobbiga. Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar är en ideell förening som syftar till att finnas överallt där det finns behov av stöd för de som är drabbade av ätstörningar och deras närstående.
Telefon: 020 – 20 80 18 (tisdag 19-20, onsdag 13-14, torsdag 19-20)
Chatt (kl 20-21 måndag-torsdag)
Stödmejl och andra sätt att komma i kontakt
Stödtelefon Närståendelinjen, Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Behöver du som närstående stöd? Ring vår närståendelinje och få prata med en person som har egen erfarenhet av att vara närstående till någon drabbad av en ätstörning. Du är anonym och samtalet är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering). Frisk & Fri står för kostnaden för resten av samtalet.
Telefon: 0200 – 125 085 (måndag 19-20, onsdag 16-17 samt 19-20, torsdag 10-11 samt 19-20)
Stödtelefon Närståendelinjen, Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Stödforum och aktiviteter, Riksförbundet HOBS (Hälsa oberoende av storlek)
Här kan du öka din kunskap och genom att skapa ett konto får du tillgång till våra diskussionszoner, där du kan möta andra, påverka och öka kunskapen om övervikt och obesitas/fetma.
Stödlinje, Riksförbundet HOBS (Hälsa oberoende av storlek)
Varmt välkommen att ringa oss vardagar mellan 09 och 15. Vi kommer ej kunna ge dig medicinska råd, men vi finns här för att lyssna och stötta.
Telefon: 070 – 482 56 70 (vardagar 09-15)
Social gemenskap
Råd om vad man själv kan göra
Att känna närhet och gemenskap är något de flesta behöver för att må bra. Utbrottet av covid-19 har gjort att det kan vara svårt att träffas och umgås som tidigare. Man kan därför behöva hitta nya sätt att hålla kontakten.
Håll kontakten. Försök att fortsätta hålla kontakten med personer som är viktiga för dig. Det kan vara över telefon, videosamtal eller sociala medier. Om du känner dig orolig över covid-19 så kan det kännas skönt att dela dina tankar med andra. Samtidigt kan det vara bra att få tänka på något annat, så testa gärna att byta samtalsämne efter en stund.
Prova nya umgängesformer. När man inte längre kan umgås som vanligt, så kan man behöva hitta nya umgängesformer. Man kan testa att ta en fika med grannen, men att båda sitter på behörigt avstånd från varandra. Om man är med i en bokcirkel så kan man testa att hålla den över telefon istället. Om du inte vet hur man gör för att till exempel ha ett videosamtal, be någon i din närhet att visa dig.
Uppmärksamma bemärkelsedagar. Försök att hitta nya sätt att uppmärksamma bemärkelsedagar, högtider och motsvarande. Man kan till exempel testa att umgås över videosamtal eller skicka brev/paket med posten. Det känns ofta mer speciellt om man gör en ansträngning och exempelvis klär upp sig inför samtalet, pyntar eller förbereder mat.
Hitta nya bekantskaper. Om du saknar personer att umgås med, så finns det flera saker man kan pröva för att hitta nya kontakter. Att volontärarbeta innebär ofta att man kommer in i ett socialt sammanhang. Många ideella organisationer söker just nu volontärer för till exempel språkträning och läxhjälp över internet. Man kan träffa likasinnade genom att gå med i grupper på sociala medier, för människor som delar samma intresse.
Ni som bor ihop. Personer som bor ihop kan ha mer tid tillsammans på grund av coronautbrottet. Det kan påverka relationen och kanske leda till fler konflikter. Här kommer några råd för att ha det så bra ihop som möjligt:
- Kom ihåg att det är tillfälligt. Detta är en krävande tid för många, och det kan påverka både ens eget mående och hur man hanterar relationer. Det är förståeligt om man exempelvis har fler konflikter hemma. Kom ihåg att det inte alltid kommer att vara så här.
- Gör överenskommelser. Prata igenom hur det ska fungera hemma. Vilka rutiner ska ni ha om dagarna? Hur gör man om man vill vara själv en stund? Många relationer mår bra av att man har egentid ibland.
- Regelbundna avstämningar. Avsätt tid för att prata igenom hur det går. Diskutera vad ni gör som fungerar bra, som ni borde fortsätta göra. Försök att tillsammans hitta lösningar på eventuella problem; både hur de kan förebyggas och hur ni ska hantera om de uppstår. Gör gärna avstämningar regelbundet, så kan man fånga upp varandras behov innan det blir konflikter.
- Planera en trevlig stund. Planera in trevliga stunder tillsammans. Om ni inte har möjlighet att gå ut, se om ni kan hitta andra alternativ. Testa exempelvis att laga en extra fin middag hemma eller pröva en ny aktivitet tillsammans.
- Om du är otrygg. Om du inte känner dig trygg i hemmet, sök stöd hos en utomstående. Du ska inte behöva vara ensam i din situation. Om du kan, prata med någon du känner och har förtroende för. Du kan också söka stöd anonymt på telefon, chatt eller mejl (se nedan).
Text: Siri Helle, psykolog
Länkar till stöd och resurser
Sällskap med SVT
Sällskap med SVT daglig värd och utvalda sändningar
Inte ensam – med PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna
Samarbete mellan Sveriges tre största pensionärsorganisationer PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna för att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre personer.
Inte ensam – med PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna
Helgpasset i P4, gäster om corona
Nytt radioprogram “Helgpasset i P4” med fokus på hopp och vad man kan göra när allt ställs in. I Helgpasset ringer programledare Johan Signert upp gäster för att höra hur de har det i dessa märkliga tider. Lyssnarna bjuds in för att samtala om corona, men framför allt om livet bortom corona. Lyssna när du vill.
Seniorsurfarna, SVT
Seniorsurfarna är en TV-serie om att minska digitalt utanförskap. Allt mer i vår vardag styrs av den digitala tekniken. Vi skickar fyra av Sveriges mest folkkära personer – Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling – till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Målet är att gå från mer eller mindre digital oskuld till en fullfjädrad seniorsurfare.
Mötesakuten, ABF
Mötesakuten är en hjälplinje för tips kring hur man kan genomföra möten och andra aktiviteter digitalt. Man tillhandahåller också guider, material och tips för att ställa om arbetet till digitalt i samband med Coronakrisen. Maila motesakuten@abf.se, du får sedan återkoppling via mail eller telefon (svar ges inom en timme under tiderna 8-20).
Facebooksida, SPF Seniorerna
Förbundet har en aktiv Facebooksida med över 88 000 följare, såväl medlemmar som andra. Använda för att sprida viktig information bland annat från myndigheter men även förbundet och andra källor. Delar även goda exempel, ger tips på sysselsättning.
Digitala gudstjänster, Svenska kyrkan
Många församlingar och pastorat sänder gudstjänster och andra evenemang live på webben.
Kalender
Digitala gudstjänster, Svenska kyrkan
Teater på distans, Dramaten
Dramaten erbjuder sina teaterföreställningar digitalt online.
Hopp, Pingst i samverkan
“Hopp” är ett tv-program kring hopp och existentiella frågor, för att ingjuta mod i coronatider. Bakom tv-programmet står trossamfundet Pingst i samverkan med de kristna kanalerna Kanal 10 och TBN Nordic samt Radio Hope. Programmet kan ses på kanal 10 (mån och ons kl.21). Programmet sänds också på Radio Hope.
Nyhetsartikel med mer information
Hopp, Pingst i samverkan
Online stickcafé, Facebookgrupp
Online stickcafé: Facebookgrupp, tänkt att fungera som ett digitalt café för diskussioner om handarbete.
Online stickcafé, Facebookgrupp
Dagens PRO-tips, PRO
PRO erbjuder “Dagens PRO-tips” med roliga aktiviteter som går att utföra även under Coronakrisen.
Ringkedjor, Frälsningsarmén
Ringkedjor för dig som vill ha någon att prata med. Frälsningsarmén i Sverige finns i cirka 90 städer/kommuner med 196 verksamheter. Det är församlingsverksamhet med gudstjänster och gruppaktiviteter för alla åldrar.
Ringkedjor, SPF Seniorerna
Lokala föreningar uppmanas att anordna ringkedjor för att hålla kontakt med sina medlemmar och på så sätt bidra till en minskad isolering och ensamhet. Framförallt är det viktigt att hålla kontakt med medlemmar som man vet lever själva och kanske är mer sköra.
Facebookgrupp: Digital gemenskap med SPF Seniorerna
SPF Seniorerna vill med den här gruppen erbjuda en möjlighet till gemenskap och kontakt med andra i samma situation. Här kan ni till exempel berätta eller be om råd om hur ni håller kontakten med vänner och familj, diskutera aktuella frågor, tipsa varandra om bra appar eller smarta onlinetjänster. Förbundet lägger dagligen upp olika tips, både sådana som vi fått skickat till oss från medlemmar men även sådant vi får information om på annat sätt.
Facebookgrupp: Digital gemenskap med SPF Seniorerna
Tips till seniorer – social gemenskap, SPF Seniorerna
Tips på hur seniorer kan hålla kontakt med vänner och familj med hjälp av sociala medier och olika digitala plattformar för videosamtal, gruppchattar mm.
Tips till seniorer – social gemenskap, SPF Seniorerna
Kreativ Senior / Kreatän Senioren / SPF Seniorerna
En Facebookgrupp öppen för alla kreativa seniorer att visa upp sina alster, få tips och inspireras till nästa projekt.
Live-sändningar av gudstjänster m.m., Equmeniakyrkan
Även om vi inte kan träffas på det sätt vi brukar har vi fortfarande ett behov av att känna gemenskap och att samlas för gudstjänst, andakt, bön, undervisning och information. Equmeniakyrkan genomför ofta live-sändningar från olika aktiviteter och nu i tider med Coronavirus försöker vi sända extra mycket.
Live-sändningar av gudstjänster m.m., Equmeniakyrkan
Jourhavande präst
Behöver du någon att prata med? Känner du dig ensam och utsatt? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er då absolut tystnadsplikt råder. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Den som svarar är präst inom svenska kyrkan.
Språk: Svenska, finska
Telefon: Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst (17-08)
Chatt (alla dagar 18-00)
Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin
Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig finskspråkig själavård via Sverigefinska telefonjouren. Palvelevassa puhelimessa voit keskustella luottamuksellisesti. Voit puhua suomea.
Språk: Svenska och finska
Telefon: 020-26 25 00 (20-24 alla dagar)
Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin
Fira gudstjänst hemma, Svenska Kyrkan
Svenska kyrkan uppmuntrar människor att fira andakt hemma och finns tillgänglig på nätet. Många församlingar och pastorat sänder gudstjänster och andra evenemang live på webben, på Facebook eller andra media. Gudstjänster är ett sätt för alla, inte bara troende, att känna samhörighet och tilltro till framtiden. Många som är isolerade kan inte mötas i samma rum för att be tillsammans med alla, därför är att ha andakt på nätet ett alternativ.
Meningsfull sysselsättning på dagarna
Råd om vad man själv kan göra
Utbrottet av covid-19 har kullkastat vardagen för många. När aktiviteter ställs in så är det vanligt att man mår dåligt, eftersom man går miste om det som tidigare gav mening och glädje i livet. För att inte bli deppig så kan man behöva hitta andra meningsfulla aktiviteter att fylla tiden med.
Håll rutinerna. De flesta människor mår bra av en regelbunden dygnsrytm. När de gamla rutinerna kullkastas kan man behöva anstränga sig för att hitta nya vanor. Läs mer om hälsosamma rutiner nedan.
Planera in aktiviteter. Att planera sin tid kan vara ett bra sätt att komma igång. Det gäller särskilt om du har mycket oplanerad tid, till exempel om du måste sitta isolerad hemma. Du kan göra en lista över saker som du ska göra under dagen, alternativt skriva in i en kalender. Försök att planera in både roliga aktiviteter och tråkiga ”måsten” varje dag. Även om måsten inte är roliga i sig så mår man ofta bättre när man klarat av dem. Du kan planera in roliga aktiviteter som en belöning efteråt.
Exempel på olika sorters aktiviteter:
- Hobbys (läsa, plantera växter)
- Hemarbete (tvätta, betala räkningar, rensa i garderoben)
- Avkoppling (fikapaus, fotbad)
- Personlig utveckling (gå en kurs, skriva sina memoarer)
Var särskilt noga med att planera in aktiviteter under de tider som du annars brukar må dåligt. Man brukar ofta må bättre av att hålla sig sysselsatt, än om man bara låter tiden gå.
Testa att följa din planering och utvärdera hur det gick. Planera in mer av aktiviteterna som du märker att du mår bra av.
Hitta ersättningar. Eftersom det inte går att veta hur lång tid coronautbrottet kommer att pågå, så kan man inte skjuta upp alla aktiviteter till när det är över. Fundera på om det finns alternativa sätt att göra de saker du annars skulle ha gjort. Går det att ha bokcirkel över telefon? Äta middag tillsammans över videosamtal? Göra ett motionspass hemma? Många museer, teatrar och studieförbund har anpassat sitt utbud och mycket går att hitta på internet.
Ställ upp för någon annan. Att hjälpa andra känns ofta meningsfullt. Du kan anpassa din insats efter dina förutsättningar. Om du inte vill binda upp dig på ett större åtagande så finns det många små bidrag du kan göra här och nu, till exempel att ringa en ensam bekant eller att beställa mat för att stötta en lokal restaurang.
Text: Siri Helle, psykolog
Länkar till stöd och resurser
Starta studiecirkel på distans, Studiefrämjandet
Samla dina vänner eller din förening och starta en studiecirkel på distans. Vi har erfarenhet kring hur man kan träffas på distans och hjälper er gärna att komma igång.
Starta studiecirkel på distans, Studiefrämjandet
Bli gästvolontär Äldrelinjen, Mind
Bli gästvolontär i Äldrelinjen nu! I dessa oroliga tider behöver vi bli fler som tar emot samtal från människor i kris eller som upplever ensamhet. Minds stödlinje Äldrelinjen har funnits sedan 2012 och är till för personer som är över 65 och som längtar efter någon att prata med. Äldrelinjen är öppen vardagar 8-19 och helger 10-16. Du behöver ha möjlighet att kunna lägga 6 timmar i veckan.
Bli gästvolontär Äldrelinjen, Mind
Volontärbyrån
Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi gör det genom att förmedla ideella uppdrag och genom att utbilda och stödja föreningar i frågor om ideellt engagemang. På volontarbyran.org kan du som vill engagera dig hitta ideella uppdrag i hela Sverige för att bidra konkret med ditt engagemang.
Telefon 08-24 14 00 kl 9-16 helgfria vardagar
Frågesport: Hjärnkoll med SPF Seniorerna
En vidareutveckling av förbundsmästerskapet i frågesport. Varje fredag publicerar förbundet en film där generalsekreteraren ställer 10 frågor, rätt svar ges i filmen. Filmerna ligger på youtube och sprids på webbplatsen och i sociala medier.
Frågesport: Hjärnkoll med SPF Seniorerna
Tips till föreningarna, SPF Seniorerna
Tips till föreningar vad de kan göra för att underlätta för sina medlemmar och för att hålla igång de aktiviteter som är möjliga att genomföra t.ex. digitalt.
Tips till föreningarna, SPF Seniorerna
Tips till seniorer – digitala aktiviteter, SPF Seniorerna
Tips till seniorer på digitala aktiviteter; hur man blir mer digital, kulturaktiviteter som digitala visningar på museum, konserter, gratis fotokurs,tips på digitala tjänster för film, böcker, tidningar.
Tips till seniorer – digitala aktiviteter, SPF Seniorerna
Dagens korsord, pyssel, mm, Senioren/SPF Seniorerna
Nytt korsord varje dag som utmanar och roar. Även andra spel, pyssel, recept m.m.
Dagens korsord, pyssel, mm, Senioren/SPF Seniorerna
1177.se om nedstämdhet
Tips på bra rutiner: mat, sömn, fysisk aktivitet
Råd om vad man själv kan göra
Utbrottet av covid-19 har för många inneburit en stor omställning i vardagen. Man kanske har kommit ur sina gamla rutiner och har svårt att motionera som vanligt. Att ha goda vanor för mat, sömn och fysisk aktivitet ökar motståndskraften för stress. Därför är det extra viktigt att tänka på sina rutiner nu.
Ät hälsosamt och regelbundet. Sträva efter att äta någorlunda hälsosamt och på regelbundna tider. Försök att äta något även om du saknar aptit, till exempel soppa eller smörgås som kan vara lättare att få i sig. Om du tvärtom äter för mycket, försök att begränsa ditt intag. Du kan testa att byta till mer fiberrik kost som ökar mättnadskänslan, eller att småäta mer hälsosamma alternativ som grönsaker.
Sov på regelbundna tider. Försök att stiga upp och gå och lägga dig ungefär samma tid. Om du har sömnsvårigheter, undvik att ta igen sömn genom att förskjuta dygnsrytmen eller att sova under dagen. Det kan göra att det blir svårare att somna på kvällen.
Motionera regelbundet. Anpassa motionen efter förutsättningarna. Om du kan så är det bra att promenera utomhus. Om du är isolerad hemma så kan du exempelvis följa träningspass på TV eller internet.
Ta hand om din hygien. Även om man inte träffar andra så är det ofta viktigt att ta hand om sin hygien, för sin självkänslas skull. Se till att tvätta dig och klä på dig som vanligt. Om du har en särskild skönhetsrutin som du brukar trivas med, så kan det kännas bra att hålla igång den.
Text: Siri Helle, psykolog
Länkar till stöd och resurser
1177.se
På 1177.se får du information om bland annat sömn, bra mat, rörelse, träning, stresshantering och ergonomi. Du får också träningsfilmer för att kunna träna hemma, att träna i säng, och övningar i mindfulness och avslappning.
Stresshantering och sömn
Träning och fysisk hälsa
Att hålla sig i form som senior
Äta för att må bra
Avslappningsövningar
Filmer träna hemma, kort version
Filmer träna hemma, lång version
1177.se
Hemmagympa med Sofia, SVT
“Hemmagympa med Sofia” är ett tv-program för hemmaträning, som sänds varje vardag på SVT1 kl 9.40 och SVTPlay.
Program för hemmaträning/utegym, Friskis&Svettis
Program för Hemmaträning och Utegym. Här finns förslag på övningar och hur man kan lägga upp träningspasset. Övningarna beskrivs med hjälp av korta och tydliga videos.
Program för hemmaträning/utegym, Friskis&Svettis
Häng med oss ut, Sjöbo, Ystad, Tomelilla, Skurup och Simrishamns kommuner och Friluftsfrämjandet
Projektet erbjuder personer i socialpsykiatrisk verksamhet i Sjöbo, Ystad och Tomelilla återhämtningsinriktade friluftsaktiviteter i föreningen Friluftsfrämjandets lokalavdelning Sjöbos regi. Deltagarna i projektet får prova olika typer av friluftsaktiviteter med syfte att deltagarna ska kunna uppleva en ökad grad av återhämtning och motivation till fysisk aktivitet.
Häng med oss ut, Sjöbo, Ystad, Tomelilla, Skurup och Simrishamns kommuner och Friluftsfrämjandet
PRO Livsstil, PRO
Verktyget PRO Livsstil innehåller övningar och ett stort bibliotek av texter, skrivna av läkare och forskare, som ger dig stöd och tips för hur du kan påverka ditt mående och din hälsa i positiv riktning.
Hjälp med handling m.m., MSB m.fl
Hjälp med handling och upphämtning av mediciner till äldre i landets 290 kommuner. MSB, SKR, Svenska kyrkan, Röda korset, Rädda barnen, Riksidrottsförbundet och Stadsmissionen.
Hjälp med handling m.m., MSB m.fl
Handlingshjälpen Corona
Facebookgrupp “Handlingshjälpen Corona” hjälper människor att samordna handlingshjälp för äldre.
Handlingshjälpen Corona, grupp på Facebook
Facebookgrupper för privata initiativ/hjälpgrupper
Många privata initiativ och hjälpgrupper i olika facebookgrupper. En lista på olika initiativ finns på facebook.
Facebookgrupper för privata initiativ/hjälpgrupper
Matvanekollen
Självtest kring matvanor och vardagsrörelser med återkoppling och råd utifrån egna svar och Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Vi arbetar för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Det är vårt recept på matglädje.
Att hantera sömnproblem under hemmavistelse på grund av covid-19
Aktuella vetenskapligt baserade råd om hur man kan hantera sömnproblem. Baserat på internationell forskning, anpassat till svenska förhållanden.
Att hantera sömnproblem under hemmavistelse på grund av covid-19
Stödforum och aktiviteter, Riksförbundet HOBS (Hälsa oberoende av storlek)
Här kan du öka din kunskap och genom att skapa ett konto får du tillgång till våra diskussionszoner, där du kan möta andra, påverka och öka kunskapen om övervikt och obesitas/fetma.
Stödlinje, Riksförbundet HOBS (Hälsa oberoende av storlek)
Varmt välkommen att ringa oss vardagar mellan 09 och 15. Vi kommer ej kunna ge dig medicinska råd, men vi finns här för att lyssna och stötta.
Telefon: 070 – 482 56 70 (vardagar 09-15)
Liv i balans, Region Gotland
Rörelsefilmer mellan 3-20 minuter långa, liksom avslappningsövningar. Fritt för alla att använda som balans- och styrketräning i vardagen. Rekommenderas även för säbo/pensionärsföreningar. Hälsofrämjande enheten, socialförvaltningen Region Gotland.
Livejympa via Facebook, Region Gotland
Livesänd balans- och styrketräning via Facebook ca 1 g per vecka. Filmerna ligger kvar efter livesändning. Hälsofrämjande enheten, socialförvaltningen Region Gotland.
Hopp och framtidstro för livet och samhället
Länkar till stöd och resurser
Sjukhuskyrkan
Sjukhuskyrkan utgör en del av det vidare begreppet ”andlig vård i sjukvården” som företrädare för olika religioner utför på sjukhusen till stöd för patienter, närstående och personal. De kristna kyrkornas gemensamma arbete med andlig vård i sjukvården benämns ”Sjukhuskyrkan” och innefattar de olika kristna traditionerna i vårt land. Namnet betecknar inte en fysisk lokal, utan är ett samlingsnamn för kyrkornas verksamhet och de medarbetare som finns inom Sjukhuskyrkan.
Språk: Svenska och oftast engelska
Jourhavande medmänniska
Ett särskilt jourtelefonnummer finns för verksamheten. Jouren är öppen för samtal alla kvällar och nätter och chatten för närvarande på söndagar kl. 21-24. Samtalen tas emot anonymt.
Telefon: 08 – 702 16 80 (alla dagar 21-06)
Chatt (söndag 21-24)
Lifeline
Lifeline är en ideell kristen jourlinje där du kan prata om dina tankar, känslor och funderingar om livet och dess mening med en medmänniska som lyssnar. De som svarar har fått utbildning i samtalsstöd. Du kan ringa eller mejla.
Telefon: 010-498 10 10 (fredag och lördagsnätter 06-21)
Frågor och svar från förbundets sakkunniga, SPF Seniorerna
Förbundets sakkunniga svarar på vanliga frågor om hur Corona-krisen påverkar privatekonomin och pensionen, vård och omsorg samt tillgång på läkemedel.
Frågor och svar från förbundets sakkunniga, SPF Seniorerna
Existentiella frågor – metodstöd för samtal med vänner och familj, liksom på boenden
Ett enkelt metodstöd för att skapa meningsfulla samtal, med basen i existentiell hälsa. Utgår ifrån samtalskort – pausa filmen medan ni samtalar om olika ämnen. Av Hälsofrämjande enheten, Socialförvaltningen, Region Gotland.
Existentiella frågor – metodstöd för samtal med vänner och familj, liksom på boenden
Fira gudstjänst hemma, Svenska Kyrkan
Svenska kyrkan uppmuntrar människor att fira andakt hemma och finns tillgänglig på nätet. Många församlingar och pastorat sänder gudstjänster och andra evenemang live på webben, på facebook eller andra media. Gudstjänster är ett sätt för alla, inte bara troende, att känna samhörighet och tilltro till framtiden. Många som är isolerade kan inte mötas i samma rum för att be tillsammans med alla, därför är att ha andakt på nätet ett alternativ.
Undvika alkohol, tobak, droger, läkemedel eller spel
Länkar till stöd och resurser
Alkohollinjen, Beroendecentrum Stockholm
Alkohollinjen erbjuder stöd för personer som vill förändra sina alkoholvanor men också för dem som oroar sig för någon annans alkoholvanor.
Telefon: 020-84 44 48 (mån-tor 11-19, fre 11-16)
Alkohollinjen, Beroendecentrum Stockholm
Alkoholhjälpen, Beroendecentrum Stockholm
På alkoholhjälpen finns information, stöd och rådgivning för de som funderar på sina egna alkoholvanor, och de som är orolig för någon annans drickande. Här finns bland annat fakta, ett anonymt program, alkoholdagbok, möjlighet att ställa frågor till rådgivare och ett populärt diskussionsforum. Anhöriga kan ställa frågor till rådgivare, ta del av ett anhörigforum eller ta del av Anhörigstödet som erbjuder stöd inom ramen för forskning.
Språk: Information finns på: English (Engelska), Finska / Suomi, Franska, Meänkieli, Nordkurdiska, Persiska, Polska, Romani, Ryska, Somaliska, Spanska, Sydkurdiska, Tyska, Türkçe (turkiska), Åarjelsaemiengiele (Sydsamiska), العربية (Arabiska), ትግርኛ (Tigrinska), 酒精援助 (Kinesiska)
Alkoholhjälpen, Beroendecentrum Stockholm
Stödtelefon, Anonyma Alkoholister
Stödtelefon för unga som vill ha hjälp och ha någon att prata med om problem med alkohol. Anonyma Alkoholister är en internationell gemenskap av kvinnor och män ur alla samhällsskikt, som träffas för att tillsammans uppnå och behålla varaktig nykterhet. Det finns över 116 000 AA-grupper i 180 länder.
Telefon: 08-720 38 42 (11-13 och 18-20)
Mail: help@aa.se
Stödtelefon, Anonyma Alkoholister
Anhörigstödet (inom ramen för en studie), Beroendecentrum Stockholm
Anhörigstödet är ett digitalt stöd för anhöriga som erbjuds inom ramen för en forskningsstudie. Det finns i dagsläget två forskningsstudier att delta i.
1) Studie för vårdnadshavare som själva inte har alkoholproblem men där en annan av barnets/barnens vårdnadshavare (förälder/styvförälder) har det vilket skapar en oro för barnets/barnens mående. Minst ett barn ska vara mellan 3 och 11 år.
2) Studie för vårdnadshavare/föräldrar som är orolig för sin ungdom som är mellan 18-24 år på grund av användning av alkohol/droger. Vänder sig till de i Stockholmsområdet.
Observera att anhöriga i alla åldrar kan få stöd på Alkoholhjälpen, där de kan ställa frågor till rådgivare och ta del av ett anhörigforum.
Anhörigstödet (inom ramen för en studie), Beroendecentrum Stockholm
Information till vuxna om alkohol och tobak, 1177.se
Information till vuxna om alkohol och tobak, 1177.se
Rökfri – som app eller på webben
Rökfri är en gratis tjänst från 1177.se för att sluta röka. Du laddar antingen ner den som app till din smarta telefon eller använder den på webben.
Droghjälpen, Beroendecentrum Stockholm
Droghjälpen erbjuder hjälp vid drogmissbruk genom telefonlinje, chatt och självtest. Droghjälpen är en anonym stödtjänst för alla som berörs av droger. Hit kan du vända dig om du önskar få information, råd och stöd kring din eller någon annans droganvändning. Droghjälpen drivs av Beroendecentrum Stockholms eStöd.
Telefon: 020 – 91 91 91 (Mån 9-16, tors 9-16)
Droghjälpen, Beroendecentrum Stockholm
Stödtelefon m.m., Anonyma Narkomaner
Föreningen Anonyma Narkomaner erbjuder stöd via mail, messenger, instagram, telefon eller online-möten för dig som vill bli drogfri. Anonyma Narkomaner är en ideell gemenskap eller förening av män och kvinnor för vilka droger blivit ett allvarligt problem. Vi är tillfrisknande beroende som möts regelbundet för att hjälpa varandra att förbli drogfria.
Telefon: 0771-13 80 00 (vardagar 18-21, helger 17-21)
Mail: info@nasverige.org
RFHL – stöd och rådgivning för läkemedels- och narkotikabrukare
Telefonrådgivning, vägledning och lotsning till passande vårdinsats eller förening avseende frågor gällande narkotika och läkemedel (opioider & bensodiazepiner), våld och utsatthet, psykisk ohälsa, blodsmitta, hepatit C, smittskydd och behandling.
Rådgivning telefon: 08-54 55 60 60 (måndag-torsdag 10-14)
Mail: info@rfhlriks.se
RFHL stöd och rådgivning för läkemedels- och narkotikabrukare
Stödlinjen för hjälp vid spelmissbruk, Centrum för psykiatriforskning /Karolinska Institutet
Stödlinjen för hjälp vid spelmissbruk. Självtest, självhjälpsprogram och telefonrådgivning. Vi som arbetar på Stödlinjen ger stöd, råd och tips till människor som upplever att spelandet om pengar blivit problematiskt. Vi hjälper också anhöriga till spelare och vi är en informationsresurs för dig som arbetar inom socialtjänst, vård- och behandlingssektorn samt för frivilligorganisationer och allmänheten. Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning, Stockholms läns sjukvårdsområde/Karolinska Institutet, på uppdrag av Socialdepartementet.
Telefon: 020-819 100 (vardagar 9-21)
Chatt: (vardagar 9-20.45)
Meddelande: kan skickas när som helst, besvaras 9-21 under vardagar
Stödlinjen för hjälp vid spelmissbruk
Information och länkar för spelprevention, Folkhälsomyndigheten
Användbara länkar till stödlinjer och organisationer som erbjuder stöd för spelberoende.
Information och länkar för spelprevention, Folkhälsomyndigheten
Stöd vid våld och sexuella övergrepp
Länkar till stöd och resurser
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren ger stöd till alla brottsutsatta. Du behöver inte ha polisanmält brottet för att få stöd. Hos Brottsofferjouren kan du få gratis:
- Samtalsstöd – vi lyssnar på dig
- Råd och vägledning
- Information om polisanmälan, förhör och rättegång
- Hjälp att söka ersättning
Telefon: 0200-21 20 19 (måndag-fredag 9-19, sommartid 9-16 med lunchstängt 12-13)
Kvinnofridslinjen, Nationellt centrum för kvinnofrid
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Du får vara anonym. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.
Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.
Språk: Svenska, vid behov kan tolk kopplas in via trepartssamtal
Telefon: 020-50 50 50 (öppet dygnet runt)
Kvinnofridslinjen, Nationellt centrum för kvinnofrid
Välja att sluta linjen
En anonym stödlinje för den som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Den drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samverkan med Manscentrum Stockholm och med stöd av Länsstyrelsen Skåne.
Språk: Svenska, vid behov kan tolk kopplas in via trepartssamtal
Telefon: 020-555 666 (måndag 08.30 till 20.00, tisdag 08:30 till 16.00, onsdag 08.30 till 20.00, torsdag-fredag 08.30 till 16.00)
Kvinnojouren.se, Unizon
Unizon samlar över 140 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
Unizon arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn, samt utsatta unga, ska erbjudas stöd och skydd av hög kvalitet oberoende av livssituation och bakgrund. Våldet drabbar inte alla på samma sätt, och alla har inte heller samma förutsättningar att förändra sin situation. Barn som följer med sin mamma till kvinnojouren har rätt till stöd och hjälp utifrån sina egna upplevelser och behov.
Terrafem – stödtelefon för kvinnor/flickor med utländsk bakgrund
Har någon misshandlat dig? Har du blivit våldtagen, trakasserad eller hotad? Riskerar du att giftas bort mot din vilja? Blir du begränsad i ditt livsutrymme eller på annat känner dig utnyttjad av din make, sambo, pojkvän, pappa, bror eller annan släkting? Kontakta oss!
Du ringer gratis till vår jourtelefon, samtalet syns inte på din telefonräkning och numret registreras inte. Du kan ringa oss från en fast telefon eller från en mobiltelefon. Du kan vara anonym när du ringer till oss och vi har tystnadslöfte. Om du vill att vi ska kontakta dig lämnar du meddelande på telefonsvararen med förnamn, telefonnummer och när du vill att vi ska ringa dig så gör vi det.
Språk: Terrafems jourkvinnor behärskar tillsammans 67 språk
Telefon: 020-521010 (vardagar 09-18) Alla
PrevenTell, Anova Karolinska universitetssjukhuset
PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Du kan ringa dygnet runt, året om och lämna meddelande på vår telefonsvarare – så ringer vi upp dig senast nästkommande vardag från dolt telefonnummer.
Telefon: 020-66 77 88 (vardagar 12-15)
PrevenTell, Anova Karolinska universitetssjukhuset
Jourhavande präst
Behöver du någon att prata med? Känner du dig ensam och utsatt? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er då absolut tystnadsplikt råder. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Den som svarar är präst inom svenska kyrkan.
Språk: Svenska, finska
Telefon: Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst (17-08)
Chatt (alla dagar 18-00)
Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin
Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig finskspråkig själavård via Sverigefinska telefonjouren. Palvelevassa puhelimessa voit keskustella luottamuksellisesti. Voit puhua suomea.
Språk: Svenska och finska
Telefon: 020-26 25 00 (20-24 alla dagar)
Övrigt
Länkar till stöd och resurser
Våga tala om psykisk ohälsa, Socialstyrelsen
Många gånger ses symtom på psykisk ohälsa som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, av anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal. Broschyren ”Våga tala om psykisk ohälsa!” kan ge inspel till hur du inleder ett samtal. Tidig hjälp och behandling ger förutsättningar för ökad livskvalitet hos drabbade och anhöriga.
Beställ eller ladda ner broschyr
Annat stödmaterial om psykisk ohälsa hos äldre
GodHjälp
GodHjälp möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror till riskgrupper. Webbplats som sammanför personer i riskgrupper med verifierade volontärer som hjälper personerna i riskgrupperna att stanna hemma.
Information och stöd till hörselskadade, HRF
Hörsellinjen är en kostnadsfri rådgivningstjänst som drivs av Hörselskadades Riksförbund (HRF). Här kan du få information och personlig rådgivning om hörsel, hörselskador, hjälpmedel och mycket annat.
Hörsellinjen
HRF:s hörselsmarta tips med anledning av Coronakrisen
Till dig som arbetar inom äldreomsorgen
Råd till dig som arbetar inom äldreomsorgen och känner dig otillräcklig och orättvist kritiserad
Följande text är skriven av psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz:
Det var det sista som fick hända – trots besöksförbud har coronasmittan tagit sig in på äldreboenden över hela landet. Cirka en tredjedel av alla som avlidit av covid-19 bodde på äldreboende. I Stockholm är hälften av alla dödsfall från äldreboenden.
Ni som arbetar inom äldreomsorgen berättar om den oro ni känner för att era brukare ska bli smittade, och för att ni ska bli smittade. Inom några delar av äldreomsorgen i landet finns tillräckligt med skyddsutrustning, men på andra ställen rapporteras om brist på utrustning.
Rykten cirkulerar att det är personal inom äldreomsorgen med invandrarbakgrund som har fört in smittan. Åsikter framförs i debatten att ni är för lågt utbildade och inte har tillräckliga hygienrutiner. Du kanske har varit med om att någon ropat ”Corona” när du varit på väg in i en brukares hem. Allt det här är djupt orättvis och du känner ibland att du vill ge upp.
Vad kan du göra för att hantera det du känner av att vara otillräcklig och orättvist kritiserad? Här är ett smörgåsbord av psykologiska råd. Och förstås passar några dig bättre, och de kan också behöva anpassas till var du arbetar och med vad du arbetar inom äldreomsorgen.
- Påminn dig varför det är så meningsfullt för dig att arbeta inom äldreomsorgen! Stanna upp och tänk efter! Gör en lista på tre skäl till detta. Skriv gärna ner den! Och ett tips: sätt listan på ditt kylskåp och läsa den varje gång du är på väg till jobbet!
- Var lite oblyg och fråga dina brukare då och då vad de är nöjda med! Och sug i dig det som de säger. Boosta dig med deras uppskattning av dig!
- Stötta varandra varje arbetsdag! Sluta varje pass med att ni berättar för varandra vad ni har gjort bra den här dagen! Ge beröm till dina kollegor! Låt inte Jantelagen styra!
- Arbetar ni på avstånd från varandra, använd digitala sätt för att göra detta! Använd några minuter varje fika och varje lunch för att uppmuntra någon kollega via SMS, eller något annat som är tillhands.
- Påminn dig om hur viktiga ni är, dagens uttryck är ju samhällsbärande, genom att laborera med tanken att ni inte komma till jobbet, ni skulle vara sjuka, eller inte våga! Förställ dig i fantasin hur det skulle bli! Och bli stolt över att ni kämpar på trots alla risker och er trötthet emellanåt!
Länkar till stöd och resurser
Arbetssätt vid covid-19 hos personer med demenssjukdom i särskilda boendeformer för äldre, Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har tagit fram ett dokument som syftar till att ge stöd till personal och chefer i särskilda boendeformer för äldre om hur arbetssätt kan anpassas då personer med demenssjukdom bär på coronavirus.
Hjälp oss att sprida och fylla på Stödlistan
Alla texter, bilder och filmer på Stödlistan är fria att använda för kommuner, regioner och civilsamhället för att informera om psykisk hälsa. Läs mer här.
Informationen på stödlistan tas fram av SKR i samarbete med Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden, Mind, Röda Korset, Rädda Barnen och många andra samverkande organisationer. Läs mer om detta samarbete och om hur du kan delta: Öppen samordning för psykisk hälsa i kristid