Stödlista: Psykisk hälsa i kristid
På dessa sidor finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov.
Senaste uppdatering: 22 mars 2021

Barn 0-12 år
Alla barn är individer, de påverkas på olika sätt. De kan vara oroliga att de själva eller någon i familjen ska bli sjuka, att inte få gå till skolan eller fritidsaktiviteter, eller att inte få träffa kompisarna. Det är viktigt att ge barnen trygghet, uppmärksamhet och att lyssna närvarande när barnet vill prata.
Råd och stöd för barn och föräldrar
Ungdomar 12-25 år
Här finns resurser och information som både föräldrar och ungdomar kan ha nytta av. Ungdomar behöver en trygg grund i hemmet och i sin egen familj, men har också ofta frågor och funderingar som de vill dela med andra ungdomar, eller med någon vuxen utanför familjen.
Råd och stöd för ungdomar och föräldrar
Vuxna
Den som är vuxen behöver ta ansvar för sin egen återhämtning och hälsa, förutom att behöva hantera oro och osäkerhet i familjen, på arbetsplatsen, bland vänner, släktingar och grannar. Som vuxen kan man uppleva att det är svårt att räcka till, och glömma den egna hälsan. Här finns råd och länkar anpassade för vuxna.
Råd och stöd för vuxna i arbetsför ålder
Äldre
Många äldre är utsatta för större hälsorisker för närvarande, liksom deras jämnåriga släktingar och vänner. Ofta saknas den gemenskap som en arbetsplats kan ge, och under rådande omständigheter finns det stora begränsningar för det sociala umgänget. Äldre löper större risk att bli isolerade. Här finns information och resurser som är anpassade för äldre och deras anhöriga.
Generella råd
- Folkhälsomyndigheten: Om du känner oro för det nya coronaviruset
- Krisinformation.se: Om du känner dig orolig på grund av coronaviruset
- 1177: Råd och stöd på chat, mejl och telefon
- Huskurer för psykisk hälsa – baserade på forskning och beprövad erfarenhet
- Varje kommun och region vet hur det fungerar på orten där vi bor, besök deras hemsidor för mer information
Kommuner och regioner
Kommuner och regioner ställer om för att kunna främja, förebygga och ge stödinsatser för psykisk hälsa i kristider. Det finns många exempel på arbetssätt och lösningar runt om i landet som kan spridas till andra. På dessa sidor finns sådana exempel samlade för kommuner och regioner.
Chefer och HR
Exempel på arbetssätt och lösningar för chefer och HR: sätt att hantera oro, nya arbetssätt och samvetsstress samt ett förändrat behov av återhämtning.
Fokusområde: Suicidprevention
Information, länkar och resurser riktade till till yrkesverksamma och till allmänheten.
Hjälp oss att sprida och fylla på Stödlistan
Alla texter, bilder och filmer på Stödlistan är fria att använda för kommuner, regioner och civilsamhället för att informera om psykisk hälsa. Läs mer här.
Informationen på stödlistan tas fram av SKR i samarbete med Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden, Mind, Röda Korset, Rädda Barnen och många andra samverkande organisationer. Läs mer om detta samarbete och om hur du kan delta: Öppen samordning för psykisk hälsa i kristid