Tips och stöd till det suicidpreventiva arbetet
Informationen på denna sida riktar sig främst till verksamheter i deras suicidpreventiva arbete. Här finns information om och kontaktuppgifter till organisationer som riktar sitt stöd till enskilda för verksamheter att hänvisa till, samt till organisationer som ger stöd direkt till verksamheter, i form av till exempel beslutsstöd och utbildning.
Information, länkar och resurser riktade till enskilda
Självmordslinjen, Mind
Självmordslinjen finns för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet, det går att nå via telefon och chatt. Vi vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.
Telefon: 90101 (alla dagar, dygnet runt)
🔗 Chatt (alla dagar, dygnet runt) (mind.se)
🔗Självmordslinjen, Mind (mind.se)
Steg för livet, SPIV (Suicidprevention i Väst)
Hemsida med många olika stöd och verktyg: film, berättelser, foldrar och affischer på svenska, engelska, arabiska, länkar till hjälp och stöd.
🔗 Steg för livet (stegforlivet.se)
Stöd och hjälp till efterlevande, SPES
SPES är en rikstäckande ideell organisation som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. SPES erbjuder stöd och hjälp till efterlevande.
SPES arbetar nationellt, regionalt och lokalt, bland annat genom kontaktpersoner, telefonjour, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper samt med information och attitydförändring.
SPES stödlinje telefon 020-18 18 00 (alla dagar 19-22)
🔗 SPES samtalsträffar (spes.se)
Livsviktiga snack, Suicide Zero
Suicide Zero har tagit fram en bok med tillhörande sajt som hjälper föräldrar (framför allt till föräldrar till barn i åldern 9-12 år) att lära barn att sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår, vilket gör att de löper mindre risk att drabbas av depression och dö i självmord längre fram i livet.
🔗 Livsviktiga snack (suicidezero.se)
UMO.se
UMO.se har tagit fram information om självmordstankar och om att stötta någon med självmordstankar.
1177.se
På 1177.se finns texter om självmordstankar och om att stötta någon med självmordstankar.
Information, länkar och resurser riktade till verksamheter och profession
Beslutsstöd och checklista, Suicide Zero
Stöd och akuta åtgärder för personal inom skolan respektive socialtjänsten vid risk för eller vid fullbordat självmord.
🔗 Stöd för skolpersonal (suicidezero.se)
🔗 Stöd för socialtjänsten (suicidezero.se)
SPiSS – Suicidprevention i svenskt samhälle, Region Skåne
Region Skåne erbjuder en webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök. Utbildningen kallas SPiSS, Suicidprevention i svenskt samhälle, och är relevant även för andra verksamheter utanför sjukvården såsom socialtjänsten, hemtjänst, skola, polis, kriminalvård, trossamfund med mera.
🔗 SPiSS – Suicidprevention i svenskt samhälle (vardgivare.skane.se)
Rekommendationer för suicidpreventiva insatser, RESPI
RESPI har skapats av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Region Stockholm och Karolinska Institutet. RESPI sammanställer information om evidensbaserade befolkningsinriktade insatser för att minska självmordshandlingar och information som kan användas i det suicidpreventiva arbetet.
Målgrupp är myndigheter, regionala och kommunala verksamheter, privata företag och intresseorganisationer.
🔗 Webbplatsen för RESPI (respi.se)
Suicidprevention, Folkhälsomyndigheten
Suicidprevention.se är en webbplats där Folkhälsomyndigheten samlar kunskap om suicid och det suicidpreventiva arbetet.
Där kan du som arbetar med att förebygga självmord läsa om arbetet med nationell samordning samt hitta kunskap och statistik om suicid. Webbplatsen riktar sig främst till verksamheter och professioner som arbetar med att förebygga suicid.
🔗 Folkhälsomyndigheten om suicidprevention (folkhalsomyndigheten.se)
Psykisk livräddning profession, Suicidprevention i Väst (SPIV)
SPIV erbjuder Psykisk livräddning profession, en baskurs i suicidprevention. Kursen riktar sig till yrkesgrupper inom offentlig och privat sektor som på något sätt har ansvar för andra människors välfärd. Syftet är att öka både individuell och organisatorisk kunskap om och förmåga till suicidriskbedömning, suicidriskhantering och krishantering.
🔗 Psykisk livräddning profession (suicidprev.se)
Stödmaterial för att förebygga självmord, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP)
NASP vid Karolinska institutet har sammanställt stödmaterial för att förebygga självmord inom exempelvis skolan och på arbetsplatsen.
🔗 Stödmaterial om självmordsprevention (ki.se)
Hjälplinjer och stöd, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP)
NASP har sammanställt kontaktuppgifter till olika hjälplinjer, organisationer och föreningar att vända sig till för den som behöver hjälp och stöd. På sidan finns även råd hur familj och vänner samt professionella kan hjälpa och stödja.
🔗 Hjälplinjer och stöd (ki.se)
Checklista suicidprevention, Kraftsamling för psykisk hälsa
Checklista suicidprevention är ett stöd för personer inom kommuner och regioner som på en övergripande nivå arbetar med suicidprevention, för att aktivt kunna arbeta med detta under krisen covid-19, men kan även användas i andra kriser. Checklistan är framtagen inom ramen för Kraftsamling för psykisk hälsa.
🔗 Checklista suicidprevention (pdf, ny flik)
Stödmaterial för kommunernas handlingsplansarbete, Suicide Zero
Underlag som syftar till att vara ett stöd till dig som står inför att bygga upp eller att utveckla det suicidpreventiva arbetet i en kommun. Vägledningen kan fungera som en hjälp i processen för att ta fram en handlingsplan för arbetet. Den innehåller också konkreta råd till kommuner som har en plan, men som behöver förbättra sina förebyggande insatser.
🔗 Stödmaterial för kommunernas handlingsplansarbete (suicidezero.se)