Stödlistan för suicidprevention
Stödlistan för psykisk hälsa är ett projekt inom ramen för Kraftsamling för psykisk hälsa. Stödlistan påbörjades under pandemin och utvecklas löpande med avseende på kriser i Sverige och i vår omvärld. På denna sida samlar vi information som är relevant för er som arbetar med suicidprevention.

Informationen på stödlistan tas fram av SKR i samarbete med de organisationer som tillhandahåller stöd och information. Läs mer om detta samarbete och om hur du kan delta: Öppen samordning för psykisk hälsa.
Vill du bidra med exempel till listan? Maila kraftsamlingpsykiskhalsa@skr.se.
Notera: Informationen nedan kan förekomma även på andra ställen i stödlistan – syftet med denna sida är att samla information specifikt om suicidprevention.
Information, länkar och resurser riktade till enskilda
Självmordslinjen, Mind
Självmordslinjen finns för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet, det går att nå via telefon och chatt. Vi vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.
Telefon: 90101 (alla dagar, dygnet runt)
Chatt (alla dagar, dygnet runt)
Steg för livet, SPIV (Suicidprevention i Väst)
Hemsida med många olika stöd och verktyg: film, berättelser, foldrar och affischer på svenska, engelska, arabiska, länkar till hjälp och stöd.
Stödlinje Äldrelinjen, Mind
För dig som äldre som längtar efter någon att prata med, äldrelinjen har funnits sedan 2012 och är till för personer som är över 65 och som längtar efter någon att prata med. Mind är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den. För dig över 65 år.
Telefon: 020-22 22 33 (öppet vardagar 8-19, helger 10-16)
Mind forum, Mind
Mind forum finns för att människor genom peer support kan stötta varandra. Det är en trygg plats på nätet där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Du kan dela med dig, ge och få stöd, läsa fakta om psykisk ohälsa samt läsa andras berättelser.
Föräldralinjen, Mind
Föräldralinjen är Minds stödtelefon för dig som vill reflektera över din roll som förälder, är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet
Telefon 020-85 20 00 (vardagar 10-15 samt torsdagar 19-21 – stängt under helger, röda dagar samt julafton och nyårsafton)
Stöd och hjälp till efterlevande, SPES
SPES är en rikstäckande ideell organisation som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. SPES erbjuder stöd och hjälp till efterlevande.
SPES arbetar nationellt, regionalt och lokalt, bland annat genom kontaktpersoner, telefonjour, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper samt med information och attitydförändring.
SPES stödlinje telefon 020-18 18 00 (alla dagar 19-22)
Livsviktiga snack, Suicide Zero
Zuicide Zero har tagit fram en bok med tillhörande sajt som hjälper föräldrar (framför allt till föräldrar till barn i åldern 9-12 år) att lära barn att sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår, vilket gör att de löper mindre risk att drabbas av depression och dö i självmord längre fram i livet. https://www.suicidezero.se/livsviktigasnack/
Våga tala om psykisk ohälsa, Socialstyrelsen
Många gånger ses symtom på psykisk ohälsa som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, av anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal. Broschyren ”Våga tala om psykisk ohälsa!” kan ge inspel till hur du inleder ett samtal. Tidig hjälp och behandling ger förutsättningar för ökad livskvalitet hos drabbade och anhöriga.
Beställ eller ladda ner broschyr
Annat stödmaterial om psykisk ohälsa hos äldre
RFSL
Kontakt för transpersoner i alla åldrar, närstående och professionella. info@transformering.se
Newcomers Youth – mötesplats och juridisk rådgivning och kuratorsstöd för hbtqi-personer mellan 15 och 25 år som sökt asyl eller ska söka asyl. https://www.rfsl.se/verksamhet/newcomers/
Uppdaterade texter om självmordstankar, UMO.se
UMO.se har uppdaterat texterna om självmordstankar och om att stötta någon med självmordstankar.
https://www.umo.se/att-ma-daligt/sjalvmordstankar/
Texter om självmordstankar, 1177.se
På 1177.se finns texter om självmordstankar och om att stötta någon med självmordstankar.
Tips för att vara en medmänniska i coronatid, Svenska Kyrkan
Svenska kyrkan har information om sorg och medmänsklighet i coronatider
Information, länkar och resurser riktade till verksamheter och profession
Beslutsstöd och checklista, Suicide Zero
Stöd och akuta åtgärder för personal inom skolan respektive socialtjänsten vid risk för eller vid fullbordat självmord.
SPiSS – Suicidprevention i svensk sjukvård, Region Skåne
Region Skåne erbjuder en webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök. Utbildningen kallas SPiSS, Suicidprevention i Svensk Sjukvård och är relevant även för andra verksamheter utför sjukvården såsom socialtjänsten, hemtjänst, skola, polis, kriminalvård, trossamfund med mera.
SPiSS – Suicidprevention i svensk sjukvård, Region Skåne
Tips på hur skolpersonal kan prata med elever om självmord, Suicide Zero
Fler olika beslutsstöd till skolan: vid akut självmordsrisk, vid allvarlig självskada och självmordsförsök, samt vid fullbordat självmord. Checklistor samt texter om ungdomar som mår dåligt och hur skolan kan hjälpa till.
Tips för hur skolpersonal kan prata om självmord med elever, Suicide Zero
RESPI, rekommendationer för suicidpreventiva insatser
RESPI sammanställer information om evidensbaserade befolkningsinriktade insatser för att minska självmordshandlingar och information som kan användas i det suicidpreventiva arbetet.
Målgrupp är myndigheter, regionala och kommunala verksamheter, privata företag och intresseorganisationer.
Suicidprevention.se, Folkhälsomyndigheten
Suicidprevention.se är en webbplats där Folkhälsomyndigheten samlar kunskap om suicid och det suicidpreventiva arbetet.
Där kan du som arbetar med att förebygga självmord läsa om arbetet med nationell samordning samt hitta kunskap och statistik om suicid. Webbplatsen riktar sig främst till verksamheter och professioner som arbetar med att förebygga suicid.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/suicidprevention/
Psykisk livräddning profession, Suicidprevention i Väst
SPIV erbjuder Psykisk Livräddning (PLR) en baskurs i suicidprevention, fysiskt eller online (via zoom). Kursen riktar sig till yrkesgrupper inom offentlig och privat sektor som på något sätt har ansvar för andra människors välfärd. Syftet är att öka både individuell och organisatorisk kunskap om och förmåga till suicidriskbedömning, suicidriskhantering och krishantering.
PLR, profession: https://suicidprev.se/utbildning-i-suicidprevention/plr-profession/
Våga tala om psykisk ohälsa, Socialstyrelsen
Många gånger ses symtom på psykisk ohälsa som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, av anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal. Broschyren ”Våga tala om psykisk ohälsa!” kan ge inspel till hur du inleder ett samtal. Tidig hjälp och behandling ger förutsättningar för ökad livskvalitet hos drabbade och anhöriga.
Beställ eller ladda ner broschyr
Annat stödmaterial om psykisk ohälsa hos äldre
Broschyr till efterlevande vid suicid, Region Kalmar
Region Kalmar län har i samverkan med närstående/efterlevande, polis, räddningstjänst och sjukhuskyrkan tagit fram en broschyr ”Till dig som mist en närstående i suicid” som ska överlämnas till efterlevande i samband med en närståendes suicid.
Broschyr till efterlevande vid suicid
Stödkort med råd, Bollnäs kommun
I kristider finns stor risk för ökad psykisk ohälsa som exempelvis oro, ångest och självmordstankar. Bollnäs kommun har tillsammans med Kommunalförbundet Hälsingland tagit fram ett stödkort och en folder i fickformat med kontaktuppgifter dit du kan vända dig för att få stöd och hjälp.
https://www.bollnas.se/index.php/88-aktuellt/3602-om-du-eller-nagon-i-din-omgivning-inte-mar-bra
MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa, NASP
NASP tillhandahåller instruktörsutbildning i MHFA. Det finns också utbildade instruktörer i alla regioner.
https://ki.se/nasp/mhfa-forsta-hjalpen-till-psykisk-halsa
Youth Aware of Mental health – YAM, NASP
NASP tillhandahåller utbildning i Youth Aware of Mental health (YAM) som är ett program för skolelever som främjar diskussion och utvecklar färdigheter för att möta livets svårigheter och öka kunskap om psykisk hälsa.
https://ki.se/nasp/youth-aware-of-mental-health-yam
Råd och rekommendationer till vårdpersonal, NASP
Med anledning av pandemin har Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska institutet sammanställt evidensbaserade resurser och rekommendationer för personal som arbetar inom hälso- och sjukvården. Stödet omfattar tips och råd om egenvård kring att hantera oro, stress och känslor som kan uppkomma utifrån krisen.
Råd och rekommendationer till vårdpersonal
Vad kan du göra för att hjälpa? NASP
De flesta som tänker på att ta sitt liv, tar sig igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. NASP har sammanställt några råd.
https://ki.se/nasp/hjalplinjer-och-stod
Stödmaterial för självmordsprevention till olika målgrupper
NASP har samlat stödmaterial för att förebygga självmord inom exempelvis skolan och på arbetsplatsen.
https://ki.se/nasp/stodmaterial-om-sjalvmordsprevention
Checklista suicidprevention, Kraftsamling för psykisk hälsa
Checklista suicidprevention är ett stöd för personer inom kommuner och regioner som på en övergripande nivå arbetar med suicidprevention, för att aktivt kunna arbeta med detta under krisen och i spåren av covid-19. Den är framtagen inom ramen för kraftsamling för psykisk hälsa.
Stödmaterial för kommunernas handlingsplansarbete, Suicide Zero, NASP och SPIV
Stödmaterial för arbete med att ta fram handlingsplaner på kommunal nivå för att förebygga självmord. Kommunernas arbete är i att förebygga självmord är mycket viktigt. Arbetet behöver utgå från en bred, samordnad och kommunövergripande ansats med tydliga uppdrag till kommunens samtliga förvaltningar. Forskningen pekar på att det finns mycket vi kan göra för att förebygga självmorden och med detta material syftar också till att underlätta att den evidensbaserade kunskap som idag finns kan omsättas i praktisk handling.