SIP inom SiS ungdomsvård

Under våren 2023 har SKR och SiS tillsammans genomfört ett pilotprojekt om samordnad individuell plan, SIP, för ungdomar vid tre statliga ungdomshem. Slutrapporten finns nu att läsa nedan.

Samordnad individuell plan, SIP, ska upprättas tillsammans med den enskilde om insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas och den enskilde själv samtycker. Bestämmelser om SIP finns i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Med stöd av regionala överenskommelser deltar flera skolor i arbetet med samordning av insatser rörande barn och unga.

Varför gjordes pilotprojektet?

Få av de barn och unga som vårdas vid de ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, har SIP som stöd. Det är viktigt att barn och ungdomar får sina behov av vård- och behandling, hälso- och sjukvård och skolgång tillgodosedda under vistelsen på ungdomshemmet och inför utskrivning. SiS kan ingå som en naturlig part i arbetet med samordning.

SiS har inte stöd i dagens regleringar att initiera till SIP. Den statliga utredningen Barn och unga i samhällets vård, slutredovisar senast 31 oktober 2023, ska bland annat ”analysera om det krävs förtydliganden i SiS hälso- och sjukvårdsuppdrag och ta ställning till om SiS bör ges möjlighet att initiera en SIP”.

Tidsperiod

Pilotprojektet pågick januari till och med augusti 2023.

Mål med pilotprojektet

Mål var att:

  • Samordna insatser inom vård, behandling, hälso- och sjukvård samt skolgång genom samverkan med involverade aktörer och barnet/ ungdomen samt dess vårdnadshavare.
  • Stärka samverkan mellan SiS, kommuner och regioner för att tillgodose barnets/ungdomens samlade behov och uppnå kortare placeringstider.
  • Alla placerade barn och ungdomar på de tre ungdornshemmen ska erbjudas en SIP i samband med in- och utskrivning.

Vilka var ungdomshemmen?

De tre utsedda ungdomshemmen var Eknäs i region Uppsala, Långanäs i region Jönköping och Råby i region Skåne. Ungdomarna var placerade med stöd av LVU eller LSU.

Hur initierades SIP?

När SiS bedömde att en ungdom hade behov av insatser från socialtjänst och hälso- och sjukvård och att dessa behövde samordnas så kontaktade de ansvarig socialtjänst med syfte att komma överens om vem som gör vad. Efter att samtycke inhämtats från ungdomen och vårdnadshavare kallades till SIP.

Om SIP-mallar

I dokumentet nedan kan ni ta del av de SIP-mallar som respektive hälso- och sjukvårdsregion tillsammans med kommunerna inom regionen använder.

Nytt om SIP inom SiS ungdomsvård

April 2024

Slutrapport SIP inom SiS Pilotprojekt inom SiS ungdomsvård,  januari-juni 2023 har medfört flertalet upptäckter inom SiS. Återkommande mönster har varit att samverkan med placerande socialtjänst inte fungerat på ett ändamålsenligt sätt. Ungdomshemmens arbete med att påtala behov av SIP har saknat tillräckligt gehör för att resultera i uppstart av SIP-processen. Det i sin tur medför att ungdomshemmets insatser inte lyckas bidra till en förutsägbarhet och framförhållning av vården både under vistelsen på ungdomshemmet och för den fortsatta vården efter utskrivning från SiS. Klicka här för att läsa eller ladda hem dokumentet.

September 2023

På pilotprojektets styrgruppsmöte, där företrädare från SKR och SiS deltog, beslöts att SiS ansvarar för att sammanställa slutrapporten rörande det utvecklingsarbete som genomförts.

Erfarenheterna från pilotprojektet kommer att spridas till SiS ledning och institutioner. SKR sprider erfarenheterna vidare till sina medlemmar. Klicka här för att läsa eller ladda hem dokumentet.

Juni 2023

PM ”Nulägesbeskrivning om pilotprojektet SIP inom SIS” inskickat till utredningen om barn och unga i samhällets vård, S 2021:06. Klicka här för att läsa eller ladda hem dokumentet.

Mars 2023

Varannan fredag är det Check-In möte via Skype där SIP-samordnarna kan lyfta frågor, stora som små, kring arbetet med SIP.

Styrgruppen beslutar att projektet kommer följas upp med hjälp av enkäter för att mäta kvalitén på SIP. En enkät till barn/unga och en enkät till aktörer som medverkat i arbetet med SIP.
Antal SIP kommer också att följas.

Antal SIP på de tre ungdomshemmen 16 mars:
Upptäckt behov: 6-8 (-1 samtycke saknas)
Planerade: 2
Genomförda: 1
Uppföljda: 1 (5 uppföljningar)

Februari 2023

Enligt projektplan sattes en arbetsrutin för ”SIP på SiS”. Det är av stor vikt att arbetsrutinen för SIP på SiS faller in på ett naturligt sätt i SiS gällande rutiner och processer.

Parallellt genomfördes 5 webbutbildningar i SIP. Utbildningen riktades till samtlig personal på de tre ungdomshemmen.

19 personer har utsetts till SIP-samordnare på de tre ungdomshemmen. På SiSnet (SiS intern sida) finns nu all information om SIP samlad för att ge SIP-samordnarna på SiS förutsättningar att arbeta med SIP tillsammans med placerande socialtjänst.

Från och med 20 februari erbjuder SiS i samverkan med placerande Socialtjänst barn och unga på de tre utvalda ungdomshemmen SIP.

Information om SIP som bildstöd finns framtagen till barn/vårdnadshavare och unga.

Antal SIP på de tre ungdomshemmen 20 februari:

Pågående: 1

Januari 2023

Arbetet i projektet ”SIP inom SiS ungdomshem” eller ”SIP på SiS” startar upp och en styrgrupp med representanter från SKR och SiS tillsätts. Styrgruppen godkänner framtagen projektplan och en projektgrupp skapas med institutionschefer och representanter från de tre utvalda ungdomshemmen samt representanter från SiS huvudkontor.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Senast kontrollerad 26 januari 2023 av Karin Lindström Är du intresserad av att beställa material?