Prehospital akutpsykiatri

Prehospital akutpsykiatri berör patienter med psykiatrisk problematik inom akutsjukvården där ambulanstransporter eller akuta interventioner sker utanför sjukhus. 

Sedan 2019 har det tagits ett antal initiativ för att förbättra den prehospitala akutpsykiatrin för att utveckla stöd på olika sätt för patienter. Det har bland annat inneburit särskilt riktade medel genom överenskommelsen psykisk hälsa och suicidprevention mellan SKR och Socialdepartementet. Sedan 2021 har det funnits en satsning för att utveckla ambulanssjukvården inom ramen för överenskommelsen om en God och nära vård. Därutöver har Socialstyrelsen utlyst särskilda medel som regionerna har kunnat ansöka om sedan 2021. Initiativen har stimulerat regionernas utveckling inom området.

Uppdrag Psykisk Hälsa har mellan 2022 och 2023 arrangerat ett antal seminarier inom området prehospital akutpsykiatri.

Sekretess inom prehospital akutpsykiatri – en vägledning

Det finns ofta behov av kortfattat, konkret stöd när det gäller sekretess och informationsöverföring vid samverkan inom prehospital psykiatri. Samverkan kan ske mellan exempelvis ambulanssjukvård, larmcentral, psykiatri, polis, primärvård, räddningstjänst och socialtjänst. SKR har därför tagit fram en vägledning som innehåller utvald information om aktuella lagar samt en beskrivning av tillämpning av sekretess vid ett antal möjliga situationer. Syftet är att öka kunskap och förutsättningar för korrekt tillämpning av aktuella lagar även i akuta situationer.

🔗 Rapporten Sekretess inom prehospital akutpsykiatri – en vägledning (SKR.se)

Kompetensutveckling psykisk ohälsa för ambulanssjukvård

Region Stockholm har tillsammans med SKR utarbetat en basutbildning för medarbetare som arbetar inom ambulanssjukvården. Utbildningen innebär bland annat att man ska få kunskap och förståelse om vanliga psykiatriska tillstånd, förståelse av riskfaktorer för psykisk ohälsa och suicid. Få en färdighet och förmåga att bedöma vårdbehov vid psykiatriska tillstånd och kunna ställa avgörande frågor för att kunna avgöra vad en person som är i kontakt med ambulanssjukvården ska få för stöd och vård.

Utbildningen består av två delar för personen/personerna som genomgår utbildningen. Det första steget är att genomgå en digital utbildning och nästa steg är att delta vid en utbildning med en grupp där teori blandas med olika fall man diskuterar.

Region Stockholm erbjuder utbildningar till regionerna i form av en handledarutbildning så att regionen själv kan utbilda sina medarbetare. De kan även utbilda medarbetare i en enskild region.

För mer information kontakta anna.ostbom@skr.se.

Relaterat material

Hjälpte informationen på sidan dig?