Vanliga frågor och svar
Varför behöver vi en ny struktur för kunskapsutbyte?
I dag finns ojämlikhet i människors psykiska hälsa och möjligheter till ett fullgott liv som orsakas av brister i våra system. Det blir bättre om vi samarbetar strukturerat, det vet vi av erfarenhet.
Vi arbetar redan med regionala vårdprogram. På vilket sätt är detta en förbättring?
Att ta fram Vård- och Insatsprogram (VIP) på nationell nivå kommer vara mer effektivt och ge mer tid och resurser till införande.
Varför ska kommunerna vara delaktiga? Är inte detta landstingets ansvar?
Kommunerna står för 30 procent av all sjukvård och många människor med psykisk ohälsa får hälso- och sjukvård av både landsting och kommun. Vi vet att samverkan med individen i centrum ger framgång.
Varför organiseras resurscentra i sjukvårdsregioner?
Förslaget just nu är det ska finnas ett resurscentrum i varje geografiskt område som motsvarar sjukvårdsregionerna. Detta beror på att sjukvården har valt den indelningen. Det kan komma att ändras längre fram.
Hur minskar vi risken för dubbelarbete?
Risken för dubbelarbete är störst på nationell nivå. Arbetet med resurscentra måste i stora delar vara avslutat under 2018 enligt SKLs överenskommelse med regeringen och går därför fortare än annat.
Varför är psykisk hälsa ett prioriterat område?
Det finns mycket stora behov inom detta område. Arbetet med att skapa regionala resurscentra finns med i SKLs överenskommelse med regeringen både 2017 och 2018 och är alltså ett beslut av SKLs politiker.
Hur är brukare och anhöriga involverade i arbetet?
Det finns en tradition av att ha med brukare och anhöriga i arbetet kring psykisk hälsa och ohälsa och det har gjorts så många gånger tidigare. Det kommer att bli tydligare när vi kommer igång hur det kommer att se ut.
Vi har ju redan nationella riktlinjer. Varför behövs Vård- och Insatsprogram (VIP)?
Nationella riktlinjer är till beslutandenivå. Vård- och Insatsprogram (VIP) är till för verksamheter, så de är utformade på ett annat sätt.
Begreppet "psykisk hälsa" är svårt att avgränsa. Varför fokuserar vi inte på psykiatrin och på den psykiska ohälsan?
Om vi ska kunna förebygga och främja måste vi ha fokus på psykisk hälsa.
Varför är det viktigt att utveckla organisationen? Är inte människan viktigare?
Det övergripande målet är det ska finnas rätt kunskap i våra möten. Och inte bara kunskap, det ska finnas hjärta också. Kunskapen ger förutsättningar för ett bra möte och en god vård. En bra organisation underlättar arbetet, men det viktiga är vad vi fyller den med.
Hur finansieras detta projekt?
Arbetet bygger på att samordna och effektivisera befintliga resurser. Extramedel finns under 2018 i den överenskommelse SKL har tecknat med regeringen.
Vad är skillnaden jämfört med det vi redan gör i dag?
Den stora vinsten är ökad kvalitet och effektivitet på våra insatser. Det återstår att se hur väl vi lyckas, alla måste bidra med sin del.