Nationella vård- och insatsprogram
Genom nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom området psykisk hälsa tillgängliggörs den samlade kunskapen om insatser enligt evidens och beprövad erfarenhet för berörda verksamheter, professioner och chefer.
Kombinerat med arbete för att ta fram standardiserade vårdförlopp, nivåstrukturering och tydliggörande av ansvarsfördelning ökar de nationella vård- och insatsprogrammen förutsättningarna för att kunna erbjuda kunskapsbaserad och jämlika insatser utifrån individens behov.
Befintlig kunskap på användarvänligt sätt
Vård- och insatsprogrammen innehåller ingen ”ny” kunskap, utan syftar till att tillgängliggöra befintlig kunskap på användarvänligt sätt i, eller inför, professionens möte med patienten/brukaren. En samlad plats där olika verksamheter och professioner kan ta del av varandras kunskapsunderlag kan också bidra till bättre helhetssyn kring patienter/brukare och realistiska förväntningar verksamheter emellan. Till skillnad från riktlinjerna som vänder sig till beslutsfattare är vård- och insatsprogrammen anpassade för personal, med fokus på hur en insats utförs. Vård- och insatsprogrammen har ett bredare anslag, emedan riktlinjerna behandlar nya eller omdiskuterade åtgärder.
Se nationella vård- och insatsprogrammens webbplats
Processen för arbetsgruppens arbete
Processen att ta fram ett vård- och insatsprogram tar cirka ett år och utförs av en nationell arbetsgrupp. Nedan ser du de huvudsakliga processtegen i arbetsgruppens arbete med vård- och insatsprogram. Arbetssättet innebär att deltagarna redan från början engagerar experter, chefer och medarbetare i verksamheter i sin sjukvårdsregion, vars delaktighet är en förutsättning för lyckad spridning och implementering i ett senare skede.
Läs om arbetsgruppens process för att ta fram ett vård- och insatsprogram nedan.