Implementering av SIP
SIPLagstiftningen om SIP har funnits i många år men trots detta visar forskning, utvärderingar och revisioner att det fortfarande finns en hel del att utveckla. Kunskapen är ojämn och arbetet fungerar olika i olika verksamheter och i olika områden. Det saknas ibland samsyn och gemensamt ansvarstagande.
Vid implementering och vidmakthållande av arbetet med SIP underlättar det om det finns en gemensam styr- och ledningsfunktion med företrädare från kommun och region. Styr- och ledningsfunktionen behöver finnas såväl på ledningsnivå som förvaltnings- och politisk nivå.
Ledningen behöver med hjälp av interna kvalitets- och ledningssystem se till att planerat arbete genomförs och utvecklas. I överenskommelser, riktlinjer, rutiner och avtal m m kan tydliga signaler ges till verksamheterna.
När man arbetar med SIP kan otydligheter om ansvarsfördelning upptäckas. Då är det viktigt att använda organisationens lednings- och styrningssystem för att ta tillvara erfarenheterna och skapa rutiner för de områden som är otydliga.
Med kunskap om implementering blir i genomsnitt 80 procent av det planerade förändringsarbetet genomfört efter tre år. Utan sådan kunskap genomförs istället bara 14 procent av förändringsarbetet efter 17 år.
Källa: Socialstyrelsen
Program
13.00 Välkommen och introduktion
Ing-Marie Wieselgren, Projektchef Uppdrag Psykisk Hälsa
Implementering av SIP i Västra Götalandsregionen.
Jessica Ek, Implementeringssamordnare och länsövergripande SIP-samordnare Västra Götaland
Panelsamtal
Ing-Marie Wieselgren, Jessica Ek samt Marit Grönberg Eskel projektledare SBU
Samtal i grupper samt bensträckare
Öka kunskapen om SIP hos invånarna och brukarsamverkan.
Jessica Ek, Sara Svensson NSPH i Västra Götaland och Kerstin Nilsson, Funktionsrätt i Västra Götaland
Panelsamtal
Ing-Marie Wieselgren, Jessica Ek, Sara Svensson samt Kerstin Nilsson
Implementering av SIP på SIS, Statens institutionsstyrelse.
Sara Olander och Jessica Ek
Panelsamtal
Ing-Marie Wieselgren, Jessica Ek, Sara Olander samt Marit Grönberg Eskel
Avslutning med frågor
Webbinariet finns inspelat men det är inte textat och kan därför inte delas via webben. Kontakta uppdragpsykiskhalsa@skr.se om du vill ha tillgång till inspelningen på annat vis.