Introduktionsutbildning – ett systematiskt helhetsgrepp för minskad sjukfrånvaro
Förbättra den psykosociala arbetsmiljönSyfte: Ge deltagarna inspiration, kunskaper och färdigheter för att, utifrån ett systematiskt helhetsgrepp, analysera behov av förstärkta insatser för minskad sjukfrånvaro i den egna organisationen.
Innehåll introduktionsutbildning (utbildning 1):
- Inledning: Insikter och lärdomar från genomfört utvecklingsarbete i fem regioner och åtta kommuner
- Introduktion till systematiskt helhetsgrepp för minskad sjukfrånvaro
- Genomgång av framtaget material för insatser på alla nivåer och längs hela sjukskrivningskedjan (insatsbeskrivningar och metodstöd)
- Genomgång av verktyg för att genomföra en behovsanalys
- Grupparbete: Testa att genomföra en behovsanalys (kartlägga befintliga insatser, identifiera gap och välja insatser för pilottest)
- Introduktion till ordnad process för implementering av förstärkta insatser
- Avslutning och nästa steg: verifiera och förankra behovsanalys
Efter introduktionsutbildningen har du verktyg för att genomföra en fördjupad behovsanalys i din organisation. Därefter kan du välja insatser och delta i fördjupande implementeringsutbildning (utbildning 2) eller metodutbildningar (utbildning 3) i olika insatser och material.
Vid introduktionsutbildningen får du ett fysiskt exemplar av allt framtaget material, för analys och inläsning. Efter genomgången metodutbildning i valda insatser och material (utbildning 3) får du ta del av materialet i redigeringsbart format.
Rekommendation för deltagande:
- Delta gärna minst två personer från regionen/kommunen; representant(er) från en verksamhet som vill arbeta för minskad sjukskrivning och representant(er) från HR/Personal.
- Om det finns pågående projekt för minskad sjukskrivning deltar med fördel även representant från projektet/projekten.