Gruppens egenkraft – gruppers behandlingspotential vid fysisk och psykisk ohälsa i vår tid
Kraftsamling psykisk hälsaMänniskan har ett medfött behov av anknytning, relationer, grupptillhörighet, meningsskapande och livslång utveckling. Gruppen ger skydd och i den kan vi utveckla vår förmåga till mellanmänskliga relationer. Vi blir speglade, hanterar grupprocesser, skapar vår identitet och får en förståelse för vårt existentiella sammanhang. Vi påverkas av och är en del av skeenden i omvärlden.
Både nationell och internationell forskning visar på gruppterapins goda effekter, på social jämlikhet i vården, på ökad tillgänglighet och på effektivt resursutnyttjande med förvånansvärt stora besparingar som följd.
Vid detta webbsända seminarium presenteras exempel på hur olika grupper arbetar utifrån den beskrivna kunskapen. Vi får inledningsvis lyssna på en presentation om människans villkor i vårt moderna samhälle.
Seminariet arrangeras av Ing-Marie Wieselgrens Stiftelse i samverkan med SKR genom delarenan Meningsskapande i vår tid som lyfter de existentiella frågorna och meningsskapandets betydelse för hälsan.
Seminariet spelas in och kommer att gå att ta del av i efterhand.
Program
9.00-9.15 Välkommen
Moderator Eva Wikman, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sammankallande i delarenan ”Meningsskapande i vår tid”
9.15-9.35 Att förstå vår tid. Hartmut Rosas teori kring effekten av vår globala samhällsutveckling
Hartmut Rosa menar att samhällets ständigt ökande tempo underminerar vår existentiella hälsa. Vi förlorar tid för reflektion, djupa relationer och meningsfulla upplevelser, vilket leder till en känsla av alienation. Joel Halldorf presenterar Rosas tankar.
Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, EHS
9.35-9.55 Mentalisering – att förstå sig själv och förstå andra
Den centrala förmågan för människors sociala samspel och empati utvecklas i psykoterapi där MBT kombinerar grupp-och individualterapi.
Björn Philips, professor i klinisk psykologi, Stockholms Universitet
9.55-10.15 GeTid-modellen: En integrerad fysioterapeutisk och psykologisk terapi som erbjuder tid för nödvändigt förändringsarbete
En resurseffektiv gruppterapi som använts kliniskt. I en utvärdering visar det på minskad besvärsupplevelse, omdefiniering av symptom, och minskad sjukskrivning för patienter med utmattningssyndrom och annan psykosomatisk ohälsa. Metoden utvecklad av Kerstin Ullberg Pettersson, leg.fysioterapeut, samtalsterapeut, gruppterapeut inom Fokuserad gruppterapi (FGT).
Gunilla Sallander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, psykoanalytiker
10.15-10.40 Paus med breakout-rooms
Erfarenheter av arbete med grupper
10.40-11.00 Från väntelista till gemenskap & utveckling: Gruppterapi som effektiv vårdmetod
Öppenvårdspsykiatrin i Åkersberga har senaste tre åren infört ett tiotal gruppterapi- och gruppbehandlingar, som resulterat i snabbare återhämtning, kortare sjukskrivningar, minskade vårdköer, förändrat vårdlandskap samt stärkt social gemenskap för patienterna, vilka rapporterar upplevd förbättrad livskvalitet.
Jila Eftekhari, leg.psykolog, spec klinisk psykologi, enhetschef, Aleris psykiatri Åkersberga
Sandra Qian Jernkrok, leg. psykolog, Aleris psykiatri Åkersberga
11.00-11.20 Livsberättargrupper – Livet – värt att dela
Nationellt spridd metod som utgår från forskningsbaserad kunskap och erfarenhet om äldres psykiska och existentiella hälsa, bygger på reminiscens, en i gruppen delad tillbakablick på livet. Deltagarna skattar i utvärderingen upplevd bättre hälsa, minskad ensamhet, ökad autonomi, mindre depressiva symptom och ökad livskvalitet.
Marie-Louise Söderberg, beteendevetare, sakkunnig i ensamhetsfrågor, SPF Seniorerna
11.20-11.40 Terapikollo – ett utrymme för lek och läkande
Terapikolonier har erfarenhet av att under 90 år i år, hjälpa barn, ungdomar och familjer i terapeutiska miljöer. Verksamheten har utvecklats och anpassats över tid för att möta de ökande behoven av stöd inom området psykisk hälsa. I webbinariet presenteras några exempel på hur det miljöterapeutiska sammanhanget och gruppen har varit till hjälp för dem som varit på terapikollo.
Stefan Redebo, projektledare, f.d. verksamhetschef och ordförande
11.40-11.55 Tid för frågor och reflektioner
11.55-12.00 Tack!