Här finns stöd att få för barn och unga

Behöver du någon att prata eller chatta med? Vill du ha tips på hur man kan hjälpa sig själv eller en kompis när livet är extra jobbigt? Här finns tips och förslag på vart du kan vända dig.

I din närhet

Finns det någon som du känner förtroende för som du kan prata med? I din familj, i släkten, bland vänner eller kanske dina vänners föräldrar? Du kanske är med i en förening där det finns vuxna som du känner att du kan prata med? Hjälpen kan finnas på nära håll.

I skolan

Du kan prata med din mentor eller annan vuxen som du har förtroende för. Du kan också vända dig till någon inom elevhälsan t.ex. kurator, skolsköterska eller specialpedagog.

 

Om vad som helst:

BRIS

Här kan du prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

http://www.bris.se

Telefon: 116 111 (alla dagar 14.00-21.00)

BUP.se

Här finns frågor och svar om allt möjligt som rör barn och ungdomar, och du kan ställa frågor till experter.

https://www.bup.se

UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På umo.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
http://www.umo.se

Youmo

Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.

På Youmo kan du se bilder och filmer och läsa på arabiska, dari, somaliska, svenska eller tigrinska. Du kan också hitta kontaktuppgifter till alla Sveriges ungdomsmottagningar.

https://www.youmo.se/

 

För dig som identifierar dig som tjej:

Tjejjouren

Öppen för alla tjejer och era frågor om det ni undrar. Det går att maila sina frågor. De har även chatt vissa dagar i veckan.
https://tjejjouren.se/

Unizon

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
http://www.unizon.se

 

För dig som identifierar dig som kille:

Killfrågor

Det kan vara något som är kul, pirrigt, jobbigt, trist, ångestladdat, hemskt. Eller kanske du bara vill småprata med någon.

Vanliga ämnen i vår chatt är till exempel, kärlek, kompisar, ensamhet, sex, kropp, våld, föräldrar och dataspel. De finns här för att stötta dig som kille, även om du till exempel själv har varit taskig och behöver prata av dig om det.

Chatten är öppen måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag 19.00-21.00.
http://killfragor.se/

Under Kevlaret

Killar som stöttar killar. Chatten är öppen söndag, måndag, tisdag och onsdag 20-22.
http://www.underkevlaret.se/

 

Om du mår dåligt psykiskt eller inte vill leva längre:

Jourhavande medmänniska

Ring eller chatta om du mår dåligt. Öppet alla årets nätter, 21.00-06.00

https://www.jourhavande-medmanniska.se

Telefon: 08-702 16 80

Snorkel

En förebyggande verksamhet gällande barn/ungdomar med psykisk ohälsa.

http://www.snorkel.se

112

Vid akut situation, där du mår riktigt dåligt och inte vill leva längre och inte kan prata med någon vuxen, kan du alltid ringa 112 och be om hjälp!

Mind

Självmordslinjen Mind är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når Mind via telefon 90101, chatt eller mail. Mind har öppet kl. 06-24 varje dag.

http://www.mind.se

 

Om det är jobbigt hemma:

Koll på soc

Infosida om vilken hjälp som finns att få när det är jobbigt hemma, du inte mår bra och hur socialtjänsten kan hjälpa dig.

http://www.kollpasoc.se

Maskrosbarn

Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som arbetar med att stödja ungdomar som växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

Vi vänder oss till ungdomar, 13–19 år, från hela Sverige.

Hos oss kan du som ungdom delta och få stöd på många olika sätt.

https://maskrosbarn.org/

 

Om det är jobbigt ekonomiskt:

Majblomman

Om ens familj har dålig ekonomi kan föräldern söka pengar härifrån för att barnet t.ex ska kunna börja på en fritidsaktivitet eller köpa någon sak som behövs, t.ex. en cykel.

http://www.majblomman.se

 

Om brott:

Safeselfie

Ingen har rätt att dela med sig av bilder och filmer på dig på nätet mot din vilja – vare sig du har tagit bilderna själv eller om du har blivit fotograferad i smyg. Här kan du läsa om varför det är lätt att lockas att lägga ut nakenbilder på sig själv – och hur du anmäler om en bild eller film har spridits utom kontroll.

http://www.safeselfie.se/safeselfie/utsatt/

Jagvillveta

Allt om dina rättigheter vid brott.

http://www.jagvillveta.se

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren stöder varje brottsoffer, vittne och anhörig som söker oss, genom att lyssna, ge stöd och goda råd. Du kan vara anonym och brottet behöver inte vara polisanmält.

http://www.brottsofferjouren.se

Telefon: 021-41 32 60

 

Om våld och sexuella övergrepp:

Epcats stödlinje för barn och unga

Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år

https://www.ecpat.se/stodlinje

Föreningen Storasyster

Storasyster är en ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

http://www.foreningenstorasyster.se/wordpress/

Ungarelationer

Ger stöd och information till dig som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.
Chatten är öppen varje kväll 20-22. På hemsidan kan man också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.

http://www.ungarelationer.se

Intetillsalu

Om unga som gör sig själva illa med sex. Som inte känner sig sedda. Som känner skam och skuld för att de väljer att ta ut sin smärta genom att utsätta sig själv för farliga situationer, såväl på nätet som IRL.

http://www.intetillsalu.se

Ellencentret

För dig mellan 15 och 25 år och har erfarenhet av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad “sugardejting”, eller att bli såld av andra. Här får du gratis hjälp och stöd, oavsett kön eller könsidentitet. Chatt torsdagar 17.00-19.00.

http://www.ellencentret.se

Dagsattprataom

Information för barn och vuxna om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar.

http://www.dagsattprataom.se

 

Om stress:

Lite mycket

En sms-skola som lär dig hantera stress och press.

http://www.litemycket.nu

 

Om alkohol, droger och missbruk:

Drugsmart

Fakta om droger och hur du kan få hjälp om din förälder eller någon annan viktig anhörig dricker för mycket alkohol eller använder droger. De har även stödgrupper för ungdomar som har det såhär.

http://www.drugsmart.se

 

Om ätstörningar/självskadebeteende:

SHEDO

Shedo är en ideell förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, ge stöd åt drabbade och anhöriga samt arbeta för en bättre vård för dessa patientgrupper.

Chattens öppettider: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, lördag, söndag kl. 20-22.

http://www.shedo.se/chatt

 

Om sexualitet, könsidentitet, transpersoner:

RFSU

Fakta om relationer, sex och preventivmedel

http://www.rfsu.se

RFSL

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Fakta om HBTQ och annat viktigt.
http://www.rfsl.se

Transformering

Sidan där RFSL Ungdom och RFSL sätter trans- och könsidentitet i fokus.

Här hittar du bland annat information om transbegrepp, rättigheter, relationer samt hur den könsbekräftande vården fungerar.

http://www.transformering.se

Hjälpte informationen på sidan dig?