Tidiga insatser ger färre sjukskrivningar

SKL har ett projekt där vi har lyckats med att minska sjukfrånvaron samtidigt som vi har sänkt kostnaderna för att göra det.

En man sitter invid ett fönster och tittar ut genom fönstret och in i kameran.

Sjukskrivningar är ett stort problem som växer hela tiden. År 2016 kostade sjukfrånvaron i Sverige 40 miljarder kronor bara för Försäkringskassan. Vi har dock hittat ett sätt att vända trenden, än så länge i projektform. Lösningen är tidiga insatser som finansieras genom samarbete.

Det lönar sig att börja mycket tidigare och göra mycket mer

När vi analyserade sjukfrånvaron dag 1–14 såg vi att den som har varit borta tre gånger från arbetet under ett år löper 5–6 gånger större risk att bli långtidssjukskriven. Ändå kommer sällan insatserna förrän efter sjätte sjukfrånvaron.

Men med tidigare insatser såg vi att det går att minska sjukfrånvaron med upp till 50 %. Det minskar kostnaden både för sjukfrånvaron och för de senare insatser som ofta inte behöver bli av.

Finansiering genom samarbete och delat ansvar

Tidiga insatser mot sjukskrivningar är effektiva men de kan vara svåra att få plats för i budgeten, särskilt eftersom den även måste täcka de som blivit sjukskrivna sent enligt de ”gamla” rutinerna.

Lösningen är att man samarbetar med andra. En långivare bidrar med kapital och en extern utförare bidrar med sin kunskap. Avkastningen består av minskade kostnader för de uteblivna sjukskrivningarna och beror alltså på hur bra satsningen går. De tre samarbetspartnerna delar avkastningen mellan sig.

Det är ovanligt att låna pengar för annat än att bygga hus eller skolor, men det är fullt möjligt och den här modellen har prövats framgångsrikt tidigare – bland annat i ett fängelse i England för att minska återfallen i brott och i Finland för att etablera nyanlända.

Vill du veta mer?

Vi berättar gärna mer om finansieringsmetoden. Kontakta Rickard Bracken eller Tomas Bokström

Hjälpte informationen på sidan dig?

Senast kontrollerad 23 november 2017 av Charlie Brusvik Är du intresserad av att beställa material?