Coacher om Genombrott.nu

Uppdrag Psykisk Hälsa har intervjuat två genombrottscoacher om webbverktyget Genombrott.nu.
Intervju med Natalie Laporte, doktorand Rättspsykiatriska Regionkliniken Växjö
Hur använder du som coach Genombrott.nu i förbättringsarbetet?
Som coach har det digitala stödet varit till stor hjälp, genom att jag blir inkluderad i teamet och får insyn i varje avdelnings arbete. Coachen blir en aktiv användare på varje avdelnings plattform och kan följa samtliga avdelningar. Jag får en tydlig bild över vilka personer som är aktiva i arbetet, som arbetar med PDSA-metodiken och ser vilka avdelningar som är i akut behov av stöd av coach eller chef.
I mitt uppdrag som coach har min arbetsgivare inkluderat rapporter om statistik över patienter och personals upplevelser och av tvångsåtgärder. För att sammanställa sådan statistik har jag haft enorm hjälp av fliken ”Statistik” på Genombrott.nu, där varje avdelnings månatliga mätningar sammanställs automatiskt. Denna information rapporterar jag sedan vidare till klinikledningen, som använder informationen i sin verksamhetsrapport.
Vad är skillnaden mellan att ha webbverktyget och att inte ha det?
Att få tillgång till Genombrott.nu var en förutsättning för att vi överhuvudtaget skulle kunna påbörja ett klinikövergripande förbättringsarbete. Jag som coach hade inte haft möjlighet att följa samtliga nio avdelningar samtidigt om jag inte haft tillgång till webbverktyget. En stor fördel är också att jag kan arbeta över telefon tillsammans med till exempel Öppenvårdsenheten, som befinner sig geografiskt längre ifrån min arbetsplats än övriga avdelningar. Jag kan samtala med ansvarig sjuksköterska över telefon och vi kan samtidigt arbeta från varsin dator i samma program.
Vad anser du är vinsterna med Genombrott.nu?
Eftersom webbverktyget effektiviserar förbättringsarbetet frigörs tid på avdelningarna. Personalen behöver inte arbeta med förbättringsarbetet enligt en analog metod, utan kan med enkla knapptryck registrera sina idéer och PDSA. De stora vinnarna är patienterna som får personal som har mer tid för dem, och dessutom får möjlighet att säga vad de tycker och vara med och påverka sin vård på ett sätt som inte gjorts i samma utsträckning tidigare.
En annan positiv sak med Genombrott.nu är att alla medarbetare har tillgång till allt där, vilket betyder att man frångår det som annars är vanligt i sådana här arbeten: att en grupp personer är ytterst ansvarig för förbättringsarbetet. Jag upplever att den öppenheten och tillgängligheten är en stor vinst. Medarbetare upplever att de har likvärdigt ansvar för förbättringsarbetet och engagemanget i personalgruppen växer!
Finns det något mer du vill säga om Genombrott.nu?
Vi i Växjö har arbetat klinikövergripande med Genombrott.nu sedan sista januari 2016, och vi ser flera positiva förbättringar på avdelningarna. Det krävs en satsning och engagemang, men denna typ av moderna IT-lösningar känns som framtiden inom vården. Tack!
Intervju med Anna-Karin Jeppsson, utbildningskoordinator Qulturum, Region Jönköpings län
Hur använder du som coach Genombrott.nu i förbättringsarbetet?
Jag använder mig mycket av sidan ”Min arbetsplats”. Där får jag snabbt en överblick hur aktivt teamet är och hur arbetet fortlöper. Jag kan på ett enkelt sätt följa PDSA-hjulens olika faser, och se vilka olika områden man gör sina förbättringar inom. Jag följer enkelt deras rapporter om hur arbetet går.
Mätningarna ger också möjlighet för mig att se vilka PDSA-hjul som är kopplade till respektive område. Jag har möjlighet att se vilka idéer som kommit in, och vilka man startat PDSA-hjul kring. Kommunicerar gör jag också smidigt med teamen via chatten. Om det är något jag vill sprida gör jag det enkelt genom att välja ”Alla arbetsplatser”.
Vad är skillnaden mellan att ha webbverktyget och att inte ha det?
Webbverktyget gör det enklare för mig att följa teamens arbete.
Vad anser du är vinsterna med Genombrott.nu?
Den största vinsten har nog teamet själva! Genombrott.nu gör det enkelt för användarna att skapa och följa PDSA-hjul. Mätningarna har färdiga frågor och när du lägger in resultat skapas kurvor efter hand. Du kan också se vad som gör skillnad genom att PDSA-hjul är kopplade till mätningarna. Rapporter skapas också ”av sig själva” genom att de är kopplade till ifyllda PDSA-hjul och mätningar. Det spar mycket tid för teamen och ger mig en tydlig bild som coach. I rapporten finns också en ruta för reflektioner.
När teamet skriver sina reflektioner, tankar och idéer där kan man som coach enkelt följa teamets process genom arbetet.
Möjlighet att ladda ner flyers om önskemål av idéer är också värdefullt för teamet för att öka intresset till förbättringsarbetet och göra det synligt.
Finns det något mer du vill säga om Genombrott.nu?
Tack vare webbverktyget är dokumentationen både enklare och roligare!