Chefer om Genombrott.nu

Uppdrag Psykisk Hälsa har intervjuat verksamhetschefer, avdelningschefer och områdeschefer om webbverktyget Genombrott.nu.
Intervju med Tina Fogelklou, Verksamhetschef Rättspsykiatriska regionkliniken Växjö
På vilket sätt använder ni Genombrott.nu strategiskt när ni arbetar med systematiskt förbättringsarbete?
Sedan en tid tillbaka har vi inrättat ”sjuksköterskor med kvalitetsuppdrag” (SSK MKU) på varje avdelning inom hela kliniken. Dessa arbetar främst tillsammans med sektionsledarna, men också med övriga berörda på respektive avdelning, med att utarbeta förbättringsidéer i det dagliga. Förbättringsidéer baserat på avvikelser påbörjas av dessa. Allt sker via Genombrott.nu. Vi visualiserar på hela kliniken vad som är på gång i förbättringsarbetet, vi uppmuntrar och bekräftar framgångsrika idéer och vår övertygelse är att de flesta och bästa förslagen arbetas fram där behovet finns. På så sätt skapar vi delaktighet och känslan av att det är viktigt att bidra.
Hur kommer det sig att ni valt Genombrott.nu som stöd för att genomföra er kvalitetsutveckling?
Genombrott.nu är enkelt att använda, möjliggör utmärkt visuell återkoppling och är transparant. Det gör det möjligt att dra nytta av varandras framgångsidéer och kan väcka lite tävlingslust – ”kan de, kan vi”!
Vad som är viktigt är att verksamheten förstår och skapar förutsättningar för ett ständigt kvalitetsarbete. Man måste avsätta tid för detta! Med Genombrott.nu sker utvecklings- och förbättringsarbetet nära verksamheten, vilket är mycket bra. Beslut efterlevs avsevärt bättre om man upplever sig kunna påverka och får vara delaktig.
Vad säger dina chefer om Genombrott.nu?
Jag har för närvarande glädjen att få genomföra ATP (Advanced Training Program), som mycket fokuserar på det ständiga förbättringsarbetet. Region Kronoberg är verkligen i framkant och genom att utnämna fem chefer inom regionen, flest till antal i hela Sverige, så visar man tydligt att detta är prioriterat.
Som handledare har vi en utvecklingsdirektör, Ingeborg Franzén, som uttryckt ett stort intresse och nyfikenhet på hur vi arbetar med Genombrott.nu vid regionkliniken. Även mina fyra andra kursdeltagare och chefskollegor vill ta del av vårt arbete. Därför kommer vår nästa träff att ske på kliniken, då vi ska presentera Genombrott.nu. Utöver det uttrycktes en önskan få ta del av vår visualiseringstanke och återkopplingsidé. Även i mitt utvecklingsarbete använder jag PDSA-metodiken för att mäta och visualisera.
Underlättar Genombrott.nu inflytandet eller delaktigheten hos patienter och närstående?
Patientenkäten registreras in i Genombrott.nu, och utfallet ska framöver visualiseras på skärmar på respektive avdelning. En tanke är att skapa delaktighet för patienter genom att få möjlighet att själva göra egna PDSA. Redan idag tar vi emot förbättringsförslag via sms från patienter.
När det gäller anhöriginflytande ska vi marknadsföra programmet ytterligare i förhoppning om att få ta del av förslag från denna grupp, som är oerhört viktigt för oss.
Finns det något mer du vill säga om Genombrott.nu?
Avgörande för all framgång och utveckling är att verkligen tro på det man gör, att skapa delaktighet och inte minst att fira framgången!
Intervju med Stefan Lemon, avdelningschef BUP Halland heldygnsvård
Vilka fördelar ser du med Genombrott.nu i din roll som chef?
Det blir ett konkret och tydligt resultat, och det är lättillgängligt för personal och patienter. Det blir också tydligt hur många hjul som är igång, och det är belönande att se allt som är gjort.
Vad säger personalgruppen om Genombrott.nu?
Projektgruppen är mycket nöjda, och har lärt sig instrumentet. De för sedan vidare detta till övrig personal.
Har ni fått någon respons från patienter eller närstående?
Patienter och anhöriga upplever att de kan påverka i hög grad, eftersom de svarar på frågor och snabbt får ett resultat.
Finns det något mer du vill säga om Genombrott.nu?
Delaktigheten hos personalen har förbättrats sedan detta instrument implementerades.
Intervju med Ann-Sofie Karlsson, områdeschef/vårdutvecklare Rättspsykiatriska Regionkliniken i Växjö
Hur tycker du att genombrottsarbetet har förändrats nu när det finns ett digitalt stöd?
Genombrott.nu underlättar förbättringsarbetet genom att mängder med pappersdokument och filer på datorer inte längre behövs. All statistik sköts automatiskt via webbverktyget, vilket frigör resurser.
Vilka fördelar ser du med Genombrott.nu i din roll som chef?
En stor fördel är att det går att kombinera verksamhetsplan och förbättringsarbete. Den information som Genombrott.nu hjälper till att ta fram är sådant som kan användas för att utveckla och utvärdera verksamheten.
Vad säger personalgruppen om Genombrott.nu?
Den främsta reaktionen har varit ”WOW!”. Min personalgrupp består av 6 chefer och 15 paramedicinsk personal. De har uttryckt stor entusiasm och ser Genombrott.nu som ett bra verktyg för att målstyra sin verksamhet. De som har sett det har uttryckt att programmet är visuellt snyggt och användarvänligt.
Har ni fått någon respons från patienter eller närstående?
Patienterna uppskattar att regelbundet bli tillfrågade om sina upplevelser av vården i sin helhet, och särskilt när personalen parallellt arbetar med att förverkliga deras önskemål för en bättre vård. Patienterna ser då att deras åsikter faktiskt påverkar vården.
Kan du ge exempel på några förbättringsförslag?
Sjuksköterskestudenter som har förlagd praktik vid kliniken har fått i uppgift från sina lärosäten att ta fram ett förbättringsförslag som är relaterat till praktikplatsen. Dessa studenter har fått möjlighet att lämna sitt förbättringsförslag och genomföra en PDSA i Genombrott.nu. Inga förbättringsförslag får missas!