Utbildningsportal för BUP
Utbildningsportalen innehåller material som kan användas som del i introduktion av personal inom BUP:s verksamheter. Det mesta av innehållet är framtaget av verksamheter inom BUP men även annat material som bedömts vara av relevans för utbildningsportalens syfte har laddats upp.
Bakgrund
Se sammanställning av Utbildningsportalens innehåll och hur det kan användas. Innehållet har färgkodats i tre nivåer för att underlätta användning. Denna förteckning uppdateras löpande när material tillkommer eller utgår.
1. Lagstadgat
Anmälningsplikt
Anmälan till socialnämnden vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa.
Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.
Barnkonventionen
Barnkonventionen – från teori till praktik
Webbutbildningen ”Barnkonventionen – från teori till praktik” fungerar som ett stöd för ett kunskapslyft om barnkonventionens praktiska tillämpning. Utbildningen vänder sig till beslutsfattare, politiker, chefer och medarbetare.
Gå till webbutbildningen Barnkonventionen – från teori till praktik (öppnas i ny flik)
Webbseminarium – Barnkonventionen som lag
Detta seminarium från Barnombudsmannen handlar om vad det innebär om barnkonventionen blir till lag. Seminariet innehåller en kortare genomgång av proposition 2017/18:186 Inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter och en diskussion om vad lagen kan få för effekt för kommuner, landsting, regioner och myndigheter.
Film: Webbseminariet Barnkonventionen som lag – vad kommer det att innebära
Barnombudsmannens webbplats har kunskap om barnkonventionen och hur den kan genomföras inom myndigheter, kommuner och regioner.
Barnombudsmannen: Satsningen Barnrätt i praktiken
Barnkonventionen från ord till handling
Emma Fagerstrand, barnrättsexpert från Barnrättskonsulterna om barnkonventionen som lag, seminarium 5 december 2019
Film: Barnkonventionen från ord till handling
Barnkonventionen från ord till handling, tillhörande presentationsbilder, (PDF, öppnas i ny flik)
En meningsfull heldygnsvård
Grundkomponenter för trygg och meningsfull heldygnsvård med minsta möjliga behov av tvång vid psykiatriska tillstånd.
Skriften beskriver ett antal grundkomponenter för att tydliggöra vad alla som vårdas inom psykiatrisk heldygnsvård bör erbjudas för att få en bra start på sin återhämtning, men också en trygg utskrivning och process efter vårdtiden. Därtill finns affischer att ladda ner i storlek A3 och A4.
Journalskrivning och dokumentation
Att dokumentera inom barn- och ungdomspsykiatrin
Filmad föreläsning med Henrik Höök, leg psykolog. Henrik Höök, om lagar kring dokumentation och vikten av god journalföring. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm, 2019.
Film: Att dokumentera inom barn- och ungdomspsykiatrin (13 min)
Juridik
LPT – lagen om psykiatrisk tvångsvård för barn och unga
Socialstyrelsens webbutbildning om Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) för barn och unga. Filmen tar upp de delar i lagen som gäller när barn och unga tvångsvårdas inom psykiatrin. Utbildningen syftar till att stödja en kunskapshöjning, öka rättssäkerheten och stärka barnrättsperspektivet inom den barn- och ungdomspsykiatriska heldygnsvården.
Målgrupp: alla yrkesgrupper som arbetar inom psykiatrisk tvångsvård för barn och unga men även personal inom vuxenpsykiatrin som kan komma att vårda barn och ungdomar under 18 år.
Utbildningen tar ca 40 minuter att genomföra. För att kunna ta del av utbildningen behöver du först registrera dig som användare. Detta gör du högst upp till höger på första sidan som du kommer till när du trycker på länken. Där ska du bland annat uppge din yrkeskategori och den region du arbetar i, därefter får du tillgång till utbildningen.
Länk till utbildningen (Socialstyrelsen)
Samverkan kring barn och unga
För att barn och unga som har funktionsnedsättning, lider av psykisk ohälsa eller far illa ska få rätt stöd så tidigt som möjligt krävs att hälso- och sjukvården, socialtjänsten och skolan samverkar. Här ges en samlad bild av olika aktörers uppdrag och ansvar, och är tänkt att ge inspiration och öka kunskapen om samverkan.
Samverkan kring barn och unga (Kunskapsguiden)
SIP
SIP Samordnad Individuell Plan
Ta del av två animerade webbutbildningar om SIP som gäller barn, en kort för dig som vill ha en introduktion, (ca 8 minuter) och en något längre för dig som vill lära dig mer om SIP (ca 35 minuter). Utbildningen vänder sig alla som kommer i kontakt med barn och unga där samverkan med andra aktörer är aktuellt.
Vårdplan
Utforma en vårdplan
Deplyftet har tagit fram ett förslag på hur du utformar en skriftlig vårdplan för en ungdom och familj.
Hur du upprättar en vårdplan (PDF, öppnas i ny flik)
Håkan Jarbin, överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin i Halland om hur du upprättar en vårdplan.
Film: Hur du upprättar en vårdplan (23 min, öppnas i ny flik)
2. Triagering
Bedömning av behov av vårdnivå
BCFPI, Brief Child and Family Phone Interview – en översikt och bakgrund
Markus Andersson leg psykolog/psykoterapeut, med dr föreläser om grundläggande information om BCFPI, bakgrund, när och var den kan användas. Markus beskriver även ett organisationsperspektiv riktat till ledning och chefer med ansvar att organisera verksamheter för barn och ungas psykiska hälsa.
Film: Triagering med hjälp av BCFPI
Utvärdering av vård med hjälp av BCFPI
Markus Andersson leg psykolog/psykoterapeut, med dr föreläser om hur man följer upp verksamheten med hjälp av BCFPI.
Film: Utvärdering av vård med hjälp av BCFPI
Tillämpning och tolkning av BCFPI
Markus Andersson leg psykolog/psykoterapeut, med dr.
Film: Tillämpning och tolkning av BCFPI
3. Psykiatrisk diagnostik och bedömning
Psykiatrisk diagnostik och bedömning
Vad är nytt inom DSM5?
Håkan Jarbin, överläkare inom barn-och ungdomspsykiatrin i Halland föreläser om vad som är nytt inom DSM5. Från 2016
Film: Nyheter i DSM5 med betoning på barn och unga (1 tim 30 min)
Diagnostik på BUP
Håkan Jarbin, överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin i Halland föreläser om diagnostik på BUP, 2016.
Film: Diagnostik på BUP (53 min)
C-GAS – skatta barns funktionsförmåga
I den här webbutbildningen tränas du på att skatta enligt CGAS-skalan. Om du arbetar professionellt med barn och ungas psykiska hälsa kan du anmäla dig till utbildningen.
Konto krävs för åtkomst
Har du redan ett konto loggar du in med ditt användarnamn och lösenord. Annars skapar du ett konto genom att anmäla dig nedan.
Anmäl dig eller logga in i CGAS
Film: Känn igen diagnosen – förändra prognosen
2020. Informationsfilm om PANS, Henrik Pelling, barn- och ungdomspsykiater och överläkare har långvarig kunskap om såväl PANS som allmän barnpsykiatri. Katrin Pettersson är socionom och ordförande i Sane med erfarenhet av att leva med ett barn med PANS. SANE föreningen autoimmuna encefaliter med psykiatrisk presentation (Immunpsykiatri).
Film: Känn igen diagnosen – förändra prognosen
Film: Det kommer att bli bra
Dokumentärfilm där du möter flera familjer som lever med PANS. Familjer samt professor Susanne Bejerot berättar. SANE föreningen autoimmuna encefaliter med psykiatrisk presentation (Immunpsykiatri).
Suicidrisk
SPiSS (Suicidprevention i Svensk sjukvård)
Webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök.
Webbutbildning SPiSS – Suicidprevention i Svensk Sjukvård
Fem korta filmer om suicidprevention – till dig som arbetar inom vården
Ullakarin Nyberg, psykiater och ordförande i Svenska Psykiatriska Föreningen ger tydliga exempel på vad du som jobbar inom vården kan göra för att tillsammans med patienten förstärka skälen till att vilja leva vidare. Producerade 2017.
Film: Konsten att rädda liv – fem korta filmer om suicidprevention
Podd: När en vän tagit sitt liv
2020. Podd från Umo.se, Två personer i 20-årsåldern berättar om sina erfarenheter av att mista en vän som tagit sitt liv. Tillsammans med en psykolog diskuteras skuldkänslor, konkreta tips till de som haft en närstående som tagit sitt liv och råd till den som själv har självmordstankar.
4. Psykiatriska tillstånd
ADHD
ADHD
Filmad föreläsning om ADHD med Peik Gustafsson, docent och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Film: Om ADHD, orsaker, riktlinjer och behandling (55 min)
Samtalsstöd, Utredning av misstänkt adhd
BUP Halland har tagit fram samtalsstöd för att underlätta och säkra bedömning vid adhd. Det ska särskilt vara ett stöd för läkare som introduceras vid mottagningen och gör sina första bedömningar.
Strukturen har hämtats från Deplyftets samtalsstöd ”Det diagnostiska samtalet” men anpassats till frågeställningar och arbetsmaterial vid Adhd-mottagningen i Halland.
Filmer har spelats in med skådespelare och Håkan Jerbin, chefsöverläkare BUP Halland, för att visa hur en adhd-utredning kan genomföras, hur man ställer frågorna och hur man värderar svaren. Filmerna följer utredning, allt från introduktion till vårdplanering. Varje film inleds med en kort beskrivning av avsnittet och sedan ett patientsamtal under hela eller delar av avsnittet. Detta följer Samtalsstöd för utredning vid Adhd-mottagningen så ha gärna den framför dig när du tittar på filmerna.
Inledning om adhd mottagningen (1:36 minuter)
Utredningssamtalet – 1.introduktion (2:53 minuter)
Utredningssamtalet – 2. person och funktion i livet (8:14 minuter)
Utredningssamtalet – 3. öppna samtalet om vad man önskar (12:49 minuter)
Utredningssamtalet – 4. strukturerad intervju av symtom (16:40 minuter)
Utredningssamtalet – 5. utveckling, somatik och levnadshändelser (5:31 minuter)
Utredningssamtal – 6. ärftlighet (7:59 minuter)
Utredningssamtalet – 7. somatisk status och kort enskilt samtal med patienten (2:43 minuter)
Utredningssamtalet – 8. återkoppla och planera (17:36 minuter)
Disposition och tidsram vid samtal
Samtalsstöd, Läkemedelsuppföljning vid adhd
BUP Halland har tagit fram samtalsstöd för att underlätta och säkra läkemedelsuppföljning vid nyinsatt centralstimulantia. Det ska särskilt vara ett stöd för sjuksköterskor och läkare som introduceras och gör sina första läkemedelsuppföljningar.
Strukturen har hämtats från Deplyftets samtalsstöd men anpassats till frågeställningar och arbetsmaterial vid adhd.
Filmer har spelats in med skådespelare och med läkare Håkan Jerbin, BUP Halland, för att visa hur en adhd-utredning kan genomföras, hur man ställer frågorna och hur man värderar svaren. Filmerna följer utredning, allt från introduktion till vårdplanering. Varje film inleds med en kort beskrivning av avsnittet och sedan ett patientsamtal under hela eller delar av avsnittet. Detta följer framtaget samtalsstöd för läkemedelsbehandling: Samtalsstöd – För utvärdering av nyinsatt metylfenidat vid Adhd-mottagningen så ha gärna den framför dig när du tittar på filmerna.
Läkemedelsuppföljning – 1. Introduktion (1:58 minuter)
Läkemedelsuppföljning – 2. Somatiskt status (film saknas)
Läkemedelsuppföljning – 3. Effekter av läkemedlet (7:27 minuter)
Läkemedelsuppföljning – 4. Biverkningar av läkemedlet (4:33 minuter)
Läkemedelsuppföljning – 5. Återkoppla din utvärdering (2:09 minuter)
Läkemedelsuppföljning – 6. Planering (4:24 minuter)
Disposition och tidsramar för samtal
Samtalsstöd, Årskontroll vid adhd
BUP Halland har tagit fram samtalsstöd för att underlätta och säkra den årliga utvärderingen av vården för patienter med adhd. Det ska särskilt vara ett stöd för sjuksköterskor och läkare som introduceras och gör sina första årskontroller.
Strukturen har hämtats från Deplyftets samtalsstöd men anpassats till frågeställningar och arbetsmaterial vid adhd.
Filmer har spelats in med skådespelare och Håkan Jerbin, chefsöverläkare BUP Halland, för att visa hur en adhd-utredning kan genomföras, hur man ställer frågorna och hur man värderar svaren. Filmerna följer utredning, allt från introduktion till vårdplanering. Varje film inleds med en kort beskrivning av avsnittet och sedan ett patientsamtal under hela eller delar av avsnittet. Intervjun följer Samtalsstöd årskontroll vid Adhd-mottagningen så ha gärna den framför dig när du tittar på filmen.
Avsnitten:
Årskontroll – 1. Introduktion (1.48 minuter)
Årskontroll – 2. Somatiskt status (2:24 minuter)
Årskontroll – 3. Livet i stora drag (6:09 minuter)
Årskontroll – 4. Effekter av läkemedlet (7:27 minuter)
Årskontroll – 5. Biverkningar av läkemedlet (4:33 minuter)
Årskontroll – 6. Återkoppla din utvärdering (2:09 minuter)
Årskontroll – 7. Inledande önskemål (5:50 minuter)
Årskontroll – 8. Planering (1:49 minuter)
Beställning av material
Autism
Autism
Filmad föreläsning om autism med Peik Gustafsson, docent och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Film: Om autism, orsaker, tecken, riktlinjer och behandling (1 tim 7 min)
Beroendetillstånd
Alkohol och andra substanser bland barn och unga
Filmad föreläsning med Björn Johansson, överläkare vid BUP Malmö. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2018.
Depression
Om depression
Filmad föreläsning med Matti Cervin, psykolog vid BUP i Lund, doktorand vid Lunds Universitet. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Film: Om depression, orsaker, riktlinjer och behandling (51 min)
Nationella vård- och insatsprogram - beskrivningar av vissa psykiatriska tillstånd
Innehållet i vård-och insatsprogrammen bygger på nationella riktlinjer och andra kunskapssammanställningar och är utformade för att möta behovet av kunskap i eller inför mötet mellan personal och individ. Vård- och insatsprogrammen är sammanställda och tillgängliggjorda på en gemensam plats för både specialistpsykiatri, primärvård, socialtjänst och skola vilket ökar förutsättningarna för likvärdiga insatser utifrån en helhetssyn.
Vård- och insatsprogram (VIP) är framtagna för adhd, depression och ångestsyndrom, missbruk och beroende, schizofreni och liknande tillstånd och självskadebeteende.
Psykos och bipolära tillstånd
Om psykotiska och bipolära syndrom hos barn och ungdomar
Föreläsning med Beata Bäckström, överläkare. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Spelproblem
Såväl allvarliga som mindre allvarliga problem med spel om pengar kan få negativa konsekvenser som fysisk och psykisk ohälsa, sociala problem eller problem med ekonomin. Spelproblem finns i alla befolkningsgrupper och i alla spelformer, men är vanligare bland män och unga.
Traumarelaterade tillstånd
PTSD
Föreläsning med Marie-Louise Lundberg, psykolog, fil. dr. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Film: Föreläsning om PTSD (1 tim 6 min)
Små barn och trauma – konsekvenser, stöd och behandling
Anna Norlén, leg. psykolog, leg psykoterapeut, verksamhetschef och rektor vid Ericastiftelsen samt doktorand vid Karlstad universitet föreläser om små barn och trauma – konsekvenser, stöd och behandling, 2018.
Film: Föreläsning om små barn och trauma – konsekvenser, stöd och behandling (58 min)
Kunskapsguiden om PTSD
PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, kan uppkomma efter livshotande eller traumatiska händelser som barnet eller den unga själv varit utsatt för eller bevittnat. De flesta barn och unga som varit med om svåra händelser kan återhämta sig i en trygg miljö.
Posttraumatiskt stressyndrom hos barn och unga (Kunskapsguiden)
Kurs i barnpsykiatrisk traumavård
Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter i barnpsykiatrisk traumavård för hur du bemöter, identifierar, kartlägger och diagnostiserar barns våldsutsatthet och dess psykiatriska konsekvenser. Du får också kunskap om evidensbaserat och rekommenderat krisstöd och traumafokuserad behandling med särskilt fokus på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Kursen beskriver hur det går till att göra orosanmälan och polisanmälan, samt hur barnahus utreder brott.
Du kan genomföra kursen i sin helhet eller dela upp den i flera delar. I varje del finns det kliniska vinjetter samt diskussionsfrågor som du kan reflektera kring själv eller i grupp.
Kurs i barnpsykiatrisk traumavård – kunskapscentrum Barnafrid i Linköping
Basprogram om våld mot barn – kunskapscentrum Barnafrid i Linköping
Utbildningen ger dig kunskap och verktyg för att upptäcka, bemöta och hjälpa barn som varit utsatta för våld eller övergrepp.
Det tar en halv dag att genomföra utbildningen som är kostnadsfri. När som helst kan du ta en pausa och fortsätta vid ett senare tillfälle.
Du kan genomföra utbildningen på egen hand eller tillsammans med andra i gruppspåret.
Efter avklarad utbildning får du ett kursintyg.
Tvångssyndrom
Samlarsyndrom
Föreläsning med Daniel Rautio, leg psykolog, leg psykoterapeut. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm, 2020.
Film: Samlarsyndrom OCD och relaterade tillstånd (4 min)
Autoimmuna tillstånd
Föreläsning med Daniel Rautio, leg psykolog, leg psykoterapeut. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm, 2020.
Film: Autoimmuna tillstånd (5 min)
Trichotillomani, dermatillomani
Föreläsning med Erika Sundqvist, leg psykolog. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm, 2020.
Film: Trichotillomani, dermatillomani (8 min)
Tourettes
Filmad föreläsning med Erika Sundqvist, leg psykolog. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm, 2020.
Dysmorfofobi (BDD)
Filmad föreläsning med Daniel Rautio, leg psykolog, leg psykoterapeut. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm
Film: Dysmorfofobi (BDD) (7 min)
OCD
Filmad föreläsning med Erika Sundqvist, leg psykolog. Filmen är producerad och utgiven av Region Stockholm, 2020.
Ångest
Ångeststörningar hos barn och ungdomar
Föreläsning med Ida Bolanowski, leg psykolog, leg psykoterapeut KBT. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Ätstörning
Om ätstörningar
Föreläsning med Ulf Wallin, överläkare vid Regionala Ätstörningsenheten. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
5. Barn och ungdomar som patient
Anknytning
Anknytning
Filmad föreläsning med Eva Tedgård, psykolog och terapeut vid barnpsykiatrin i Malmö. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Barn som söker hälso- och sjukvård
Meddelandeblad från Socialstyrelsen om vissa frågor som kan uppkomma när barn söker hälso- och sjukvård:
- barns inflytande över vård och behandling
- möjligheter till vård och behov av stöd när vårdnadshavares samtycke saknas
- barn som far illa eller riskerar att fara illa
- information och sekretess
- dokumentation
- processer och rutiner i ledningssystemet
- några särskilda områden (abortverksamhet m.m.).
Barnkonventionen och tillämpning
Att arbeta barnrättsbaserat inom BUP
Det finns två olika filmer om barnkonventionen. Filmerna är producerade och utgivna av Region Skåne i samarbete med Barnrättskonsulterna, 2019.
Första filmen handlar om:
Förhållningssätt, vad innebär ett barnrättsbaserat synsätt?
Vad händer när barnkonventionen blir lag
De vägledande principerna och tillämpning
Andra filmen handlar om:
Prövning/bedömning av barnets bästa i tillämpning
Detta moment genomförs med fördel i grupp eftersom det ingår reflektionsfrågor i filmerna. Kan även genomföras enskilt.
Familjeperspektivet
Familjeperspektivet, barnet i sitt sammanhang. Om helhetssyn i barn- och ungdomspsykiatrin.
Filmad föreläsning med Ketty Hagmann (leg psykolog, leg psykoterapeut) och Lotta Beskow (specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri, leg psykoterapeut). Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Info om BUP
Informationsfilmer för barn och unga med Alex
Tillsammans med animerade karaktären Alex kan barn och unga ta del av hur det är att besöka BUP, Första linjen, Socialtjänsten och att genomföra en SDQ. Alex har med sig sina känslor Glad, Arg, Trött, Orolig och Ledsen. Filmerna är översatta till flera språk, har undertexter och en del är även syn-och teckentolkade.
Film: Informationsfilmer om Alex
Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Stockholm
Webbplatsen ger information om BUP-verksamheten i länet till barn och ungdomar och deras föräldrar, som vill veta mer. De unga kan ställa anonyma frågor om psykiska problem och bekymmer och få svar från medarbetare inom BUP.
Mognadsbedömning
Bedömningen av barns mognad är av central betydelse för vilken delaktighet barn får i vård och omsorg. Mognad är ett komplext begrepp och det går sällan att peka ut exakt hur en bedömning av ett barns mognad ska gå till. Här ges en kunskapsbas och underlag för dialog och diskussion på arbetsplatsen om mognadsbedömningar för barns delaktighet.
Sex mot ersättning - barn
Barn och unga som har sex mot ersättning har rätt att få det stöd och skydd som de behöver. Kunskapsområdet utvecklas och ny kunskap om ungas sexuella risktagande och utsatthet kommer kontinuerligt. Mer kunskap behövs inom verksamheter som möter barn och unga för att göra yrkesutövandet tydligt och säkert.
Utvecklingspsykologi
Utagerande och normbrytande beteende i ett utvecklingsperspektiv
Filmad föreläsning med Björn Hofvander, specialist i klinisk psykologi och universitetslektor i rättspsykiatri. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Film: Utagerande och normbrytande beteende i ett utvecklingsperspektiv (41 min)
Utvecklingspsykologi
Filmad föreläsning om tidigt samspel och emotionell utveckling, risktecken och behandlingsprinciper inom BUP med Katrin Bernstad, specialist i klinisk psykologi, BUP i Malmö. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019.
Film: Utvecklingspsykologi (37 min)
Vikten av rörelse
Måns Lööf, sjuksköterska på BUP Gävleborgs län om vikten av rörelse bland barn- och unga, 2018.
6. Bedömning och handläggning
Bedömning och handläggning
SBAR: En samtalsmall anpassad för barn- och ungdomspsykiatrin
SBAR är en samtalsmall för att kommunicera och föra över information på ett tydligt, metodiskt och säkert sätt. BUP i Region Kronoberg har tagit fram en mall för SBAR som är anpassad för barn- och ungdomspsykiatrin, den används t.ex. vid konferenser som rör patientärenden. Det går också att använda underlaget som stöd vid dokumentation.