Stöd till regioner
Programmet Hälsa i Sverige är ett omfattande kunskapslyft där SKR jobbar nära deltagande landsting och regioner.
Kunskapslyftet möjliggörs genom att regeringen i juni 2016 beviljade SKR 30 miljoner kronor för att stärka en positiv hälsoutveckling hos asylsökande och nyanlända. Landsting och regioner i hela landet får genom programmet stöd för att förbättra vården och omsorgen. Vår ambition är att all personal som möter asylsökande och nyanlända i sitt arbete ska få hjälp att göra ett ännu bättre jobb.
Tre delar – en helhet
Hälsa i Sverige består av tre faser:
- Behovet av förstärkta kunskaper inom landstinget/regionen kartläggs. Utifrån en analys av behovet fattar landstinget/regionen beslut om vilka delar av programmets utbildningar landstinget/regionen ska ta del av och sprida.
- Utifrån beslutet utformas en spridningsplan som beskriver hur kunskaperna från programmets nationella utbildningar ska spridas lokalt.
- Utbildning och spridning. Programmets modell för kunskapsspridning bygger på konceptet ”Train the Trainer” – utbildning av utbildare. På så sätt blir kunskapen snabbt tillgänglig för många medarbetare som kan använda den i sitt dagliga arbete med asylsökande och nyanlända. Det innebär:
- Nationell utbildning. De medarbetare som utsetts att vara utbildare i spridningsplanen tar del av nationella utbildningstillfällen i Stockholm.
- Lokal utbildning. Utbildarna som tagit del av de nationella utbildningstillfällena sprider kunskapen vidare i sina landsting/regioner genom att utbilda ytterligare utbildare eller genom att förmedla kunskapen direkt till personal.
- Uppföljning. Landstinget/regionen följer upp hur spridningsarbetet fortlöper samt måluppfyllelse utifrån spridningsplanen. Uppdrag Psykisk Hälsa tar del av uppföljningen som en del i utvärderingen av programmet som helhet.
Utvecklingsresurser och ekonomiskt stöd
De landsting och regioner som väljer att delta i programmet Hälsa i Sverige får tillgång till ett ekonomiskt stöd på sammanlagt mellan 400 000 till 1,1 miljon kronor per landsting/region, flera typer av kostnadsfritt stöd i det praktiska genomförandet samt kostnadsfri anslutning och drift till ett verktyg för förbättrad styrning och uppföljning av asylsjukvården.
Ekonomiskt stöd i två delar
- 300 000 kr erbjuds varje landsting/region som för att underlätta behovsinventeringen.
- Därutöver erbjuds varje landsting/region mellan minst 100 000 kr till 800 000 kr, baserat på invånarantal, i samband med att landstinget/regionen tar beslut om vilka nationella utbildningar landstinget/regionen ska ta del av och hur kunskapen ska spridas lokalt.
Kostnadsfritt stöd i det praktiska genomförandet
- Praktiskt stöd till behovsanalys, ta fram beslutsunderlag och spridningsplan
- Utbildningar och utbildningsmaterial som kan användas lokalt
- Praktiskt stöd till uppföljning av programdeltagande
Asylsjukvårdsplattformen
Inom ramen för programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända erbjuder SKR landsting och regioner att kostnadsfritt ansluta sig till ett verktyg för förbättrad styrning och uppföljning av asylsjukvården, den så kallade Asylsjukvårdsplattformen.
I plattformen kombineras migrationsverkets statistik om asylärenden med landstingets asylsjukvårdsdata. Exempel på användningsområden är:
- Hälsoundersökningar. Hur stor andel asylsökande har fått en hälsoundersökning?
- Psykisk hälsa. Hur stor andel av asylsökande med tecken på psykisk ohälsa får en insats?
- Övrig vård. Hur ser konsumtionen av övrig vård ut bland asylsökande?
Plattformen är webbaserad och utnyttjar befintlig teknik i den så kallade Väntetidsdatabasen (Väntetider i vården, SKR) som alla landsting/regioner redan är anslutna till.