Frågor och svar
Vad innebär programmet Hälsa i Sverige?
Programmet ska bidra till en positiv hälsoutveckling och ge människor i en utsatt situation bättre förutsättningar att klara sin vardag. Därför genomförs ett kunskapslyft i hela landet. Vi utbildar, utvecklar verktyg och inspirerar. Ambitionen är att all personal som möter asylsökande och nyanlända ska få hjälp att göra ett ännu bättre jobb.
Hur kan landstinget dra nytta av satsningen Hälsa i Sverige?
Kunskapslyftet möjliggörs genom att regeringen i juni 2016 beviljade SKL 30 miljoner kronor för att sprida insatser som förbättrar asylsökandes och nyanländas psykiska hälsa i hela landet.
”Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända” består av tre delar:
1 ) Behovsanalys. Landstingen får hjälp att identifiera sina lokala behov. Vilket stöd behövs för att förbättra vården och omsorgen för asylsökande och nyanlända?
2 ) Planering. Baserat på analysen tar landstingen beslut om vilka utbildningar de behöver ta del av för att kunna sprida kunskap, verktyg och engagemang vidare i sin region.
3 ) Utbildning och spridning. Planen förverkligas genom att utvalda deltagare går de utbildningar som erbjuds av Hälsa i Sverige och därefter utbildar kollegor lokalt. På så sätt blir kunskapen snabbt tillgänglig och medarbetarna kan använda den i sitt lokala arbete med asylsökande och nyanlända.
Hur får jag de resurser jag behöver för att utbilda mina kollegor?
För att underlätta den inledande behovsinventeringen erbjuds alla landsting och regioner ett enhetsbelopp på 300 000 kronor. Ytterligare mellan 350 000 och en miljon kronor, beroende på befolkningsunderlaget, betalas ut i samband med att landstingen fattar beslut om hur kunskaparna ska spridas lokalt. Detta arbete koordineras via din lokala samordnare.